Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha
 
Autor: Miquel de Cervantes Saavedra
Název díla: Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha
Datum vložení: 2.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
MIGUEL DE CERVANTES Y SAAVEDRA

Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha

Nakladatelství:
Hl. postavy : don Quijot jeho kůň Rocinanta a pomocník Sancho Panza
Hrdinou románu je zchudlý šlechtic Don Quijote de la Mancha, který je poblázněn četbou rytířských románů. Don Quijote se v rytířském světě plném ideálů, hrdinství, ctnosti a lásky vidí a proto se rozhodne se, že zapadlou slávu potulného rytířstva obnoví.
Vyzbrojí se starým kopím a štítem a na vyhublém, starém koni jménem Rocinanta se vydá do světa za dobrodružstvím a hlavně, jak už to v rytířských románech bývá, za dívkou svého srdce – vybere si prostou děvečku ze sousední vesnice, kterou pojmenuje jako princeznu Dulcinea z Tobosa.
První výprava, na které vyvolá jen zmatky a smích, brzy končí a dokonce je zbit v hádce s kupci. Na další cesty už Don Quijote jde se svým sluhou, pohodlným tlouštíkem Sancho Panzou. Potom následují další příhody - například bitva s větrnými mlýny, které rytíř považuje za obry, utkání se stádem ovcí, které považuje za nepřátelské vojsko nebo útok na lvy, kteří si pomateného rytíře ani nevšimnou. Všechny tyto příhody končí zpravidla stejně, a to zesměšněním. Don Quichot se nakonec potkává s Dulcineou. Domů se vrací vyléčený ze svých fantazií. Tento návrat pro něj však znamená smrt.

Román má dva díly. Základní myšlenkou je konflikt představivosti, idealismu a fantazie s reálnou skutečností. Odrážejí se v ní dobové protiklady, její lesk i bída. Žánrově se jedná o parodii rytířských románů. Zesměšnění se netýká pouze rytíře, ale spíše celé společnosti.





Hodnocení: (hodnotilo 204 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha Cervantes Saavedra, Miquel de 177 slov
Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha Servantes, Miguel de 469 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info