Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Strakonický dudák

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Strakonický dudák
 
Název díla: Strakonický dudák
Datum vložení: 14.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Strakonický dudák
Charakteristika hl. postav:
Švanda: Ústřední postava hry, mladý, důvěřivý, dobrosrdečný, obětavý, v touze po penězích zapomíná na svou milou Dorotku
Dorotka: Prostá venkovská dívka, statečná, obětavá, došla pro Švadnu až na popraviště do ciziny, dcera hajného Trnky
Kalafuna: Prostý český člověk a muzikant, neschopný zrady přítele,
Kordula: Kalafunova žena, starostlivá, pečlivá matka, moudrá, dobrosrdečná, žárlivá.
Vocilka: záporný typ příběhu, vychytralý, zbabělý, příživník
Rosova:Švandova matka o které neví.

Obsah díla:
Švanda miluje velice Dorotku, dcera hajného Trnky, ona jeho lásku opětuje, ale této lásce nepřeje její otec, protože Švanda nemá peníze. Voják Šavlicka mu prozradí, že ve světě se dají lehce vydělat peníze muzikou. Švanda umí hrát na dudy, a proto odchází do ciziny za štěstím, aby si mohl později vzít svou milou. Na kraji lesa ho však přemůže sen. Jeho matka, víla Rosova, ho chce ukázat svým družkám. Víly okouzlí jeho dudy a ty vydávají líbeznou melodii. On s nimi slaví velké úspěchy a dostává se až do Orientu. Dostal za úkol rozveselit princeznu Zuliku. Mezi jeho přátelé se cestou přidal ,,klíště´´ Vocilka. Švanda má u princezny veliký úspěch a úplně zapomíná na Dorotku. Už osm neděl se domů nevrací, a proto se ho vydala hledat společně s Kalafunou. Správnou cestou je vede Rosova. Když Švandu konečně potkají, tak zjistí, že všechny peníze už utratil. Dudák princeznu svou hudbou tak uchvátil, že si ho chce vzít. Vypočítavý Vocilka je všemi deseti, aby sňatek přijal. Švanda už skoro přikývl, ale v tom na hrad proniká Dorotka s Kalafunou, on se rozpomněl co pro něj znamená a co jí slíbil. Najednou zasahuje princezčin ženich a všichni tři jsou vsazeni do vězení. Tam se mu zjeví jeho matka a pomůže jim ven ze žaláře i za cenu toho, že se z ní stane divoženka. Všichni se vracejí domů. Kalafuna má doma zle. Jeho žena na něj žárlí a bojí se, že jí opustil s jinou ženou, ale když zacinká s pytlíčkem plným tolárků, hned mu odpustila. Švanda se chce udobřit s Dorotkou, ale ta ho ignoruje. On natruc chodí do hospody a utrácí peníze. Jí přitom puká srdce, ale má svou hrdost. Švanda jde zahrát divoženkám na šibeniční vrch. Rosova to řekne milé a ta ho neposlední chvíly zachrání od nebezpečných divoženek. Dudák dudy proklíná, zahazuje je a udobří se s Dorotkou. Vocilka si je veme, ale neví, že už nemají kouzelnou moc. Královna víl Lesana je láskou matky ke synu tak dojata, že z ní snímá prokletí.
Jaroslav Hovorka





Hodnocení: (hodnotilo 79 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Strakonický dudák Tyl, Josef Kajetán 429 slov
Strakonický dudák Tyl, Josef Kajetán 1299 slov
Strakonický dudák Tyl, Josef Kajetán 2261 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info