Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jeden den Ivana Děnisoviče

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Jeden den Ivana Děnisoviče
 
Autor: Alexandr Solženicyn
Název díla: Jeden den Ivana Děnisoviče
Datum vložení: 30.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
V této delší povídce vypovídá autor o nelidských podmínkách v sovětských gulazích (pracovních táborech pro odsouzence) a o špatnostech a zločinech v Sovětském Svazu za vlády Stalina. Vyprávění je autobiografické, sám autor byl totiž v gulagu vězněn (naprosto neoprávněně).

Hlavní postavou je Ivan Děnisovič Šuchov, vězeň v pracovním táboře. Příběh začíná jeho ranním probuzením a pokračuje líčením dne, kdy musí se spoluvězni tvrdě pracovat, jsou vystaveni mrazu, dostávají jen velmi málo jídla, dozorci s nimi mohou surově zacházet a ponižovat je.
Uprostřed vyprávění se dozvídáme, jak se zde Šuchov vlastně ocitl - za druhé světové války byl totiž jako voják zajat Němci a podařilo se mu uprchnout. Když se však vrátil, netušil, že bude kategoricky označen za "fašistického agenta" a odsouzen na deset let do gulagu.
Příběh končí sdělením, že onen jeden den se všemi útrapami byl pouze jedním z více než tří tisíců dnů, které Ivan Děnisovič Šuchov musel v pracovním táboře strávit.

Celé dílo je laděno v jakési temné a ponuré atmosféře, bez víry v lepší budoucnost. Působivost povídky nejvíce umocňuje nespisovný, místy i vulgární jazyk a cynické smíření hlavního hrdiny s vlastním osudem - popisuje totiž krutosti v táboře bez přílišných emocí, jako by je již pokládal za samozřejmé.





Hodnocení: (hodnotilo 20 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 172 slov
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 398 slov
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 599 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info