Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jeden den Ivana Děnisoviče

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Jeden den Ivana Děnisoviče
 
Autor: Alexandr Solženicyn
Název díla: Jeden den Ivana Děnisoviče
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
DĚJ
Jde o vypravování a popis celého jednoho dne vězně Ivana Děnisoviče Šuchova v jednom ze sibiřských gulagů. Budíček v pět hodin ráno, k snídani vodnatá kaše (nazýváno šlichtou), nástup, osobní prohlídka a následně odchod na pracoviště. Tento den mají za úkol zdít. V jednu hodinu následuje oběd – ovesná kaše (a sní spojené nadšení). Následně návrat k původní činnosti. Po celodenní práci návrat do tábora, opět následuje prohlídka a pak večeře. Ivan Děnisovič po večeři drží místo ve frontě na balíčky jednomu z bohatších vězňů, odměnou mu je kousek salámu a šlichta výše zmíněného vězně. Před večerkou ještě proběhnou dva nástupy spojené s prohlídkou domu. Jeden ze šťastných dnů je u konce.
Příběh je zasazen do 50.let 20.století do pracovního tábora pro politicky nevhodné vězně na Sibiři.
POSTAVY
 Ivan Děnisovič Šuchov = prostý člověk, bývalý rolník, za 2.světové války upadl do německého zajetí a následně uprchl. Sovětská vláda se rozhodla, že se s Němci spolčil, aby ho pustili ven a poslali ho do gulagu. Patří mezi otrlejší vězně, je zvyklý na tamní podmínky, snaží se v táboře přežít, což s emu po 8 letech zkušeností i celkem daří. Je vyrovnaný, dobrosrdečný a pracovitý.
 Ťurin = velitel Šuchovovy party, rozhoduje o rozmístění vězňů v rámci jedné dané činnosti, ovlivňuje příděly jídla. Je loajální a spravedlivý.
 Caesar Markovič = prominentní vězeň, bohatý, často dostává balíčky. Šuchov mu podlézá, nosí mu oběd a balíčky. Caesar není lakomý a vždy mu něco dá.
STRUKTURA
 Funkční styl – umělecký
 Literární druh – epika
 Literární žánr – próza
o Krátká novela s popisnými prvky
o Prostý jazyk, časté slangové výrazy či vulgarismy
o Er-forma, autobiografické
o Absurdní myšlenka sdělena sdělována jako věc každodenní rutiny
 Myšlenka komunismu – sdruženi do party, party oceňovány jako celek nikoliv jako jednotlivci, při neaktivitě jednoho museli více pracovat ostatní
 Původní název – „Šč – 854“ = Šuchovovo číslo, v původní verzi byla kniha mnohem politicky ostřejší, do roku 1962 přepracována a vydána s osobním souhlasem Chruščova.
 Název – podle vojína Šuchova, se kterým Solženicyn bojoval za 2.světové války, ale v táboře nikdy nebyl  všechny ostatní postavy v díle jsou skutečné
 Tato povídka patřila mezi první díla, kde se světová veřejnost mohla seznámit s praktikami stalinistického režimu, se skutečnými poměry panujícími v pracovních táborech.
ALEXANDR ISAJEVIČ SOLŽENICYN 1918 – 2008
 Spisovatel, publicista, původně učitel fyziky
 Dobrovolně vstoupil do Rudé armády
 1945 – 1953 = za kritiku Stalinova režimu poslán do tábora na nucené práce
 1953 – 1956 = vyhnanství na Kavkaze
 1957 = rehabilitován
 1970 = Nobelova cena za literaturu
 I nadále napadá režim  1974 = vyhnanství ve Švýcarsku (za román Souostroví Gulag)
 Odchází do USA, jeho tvorba vychází v samizdatu
 Díla:
o Jeden den Ivana Děnisoviče
o Souostroví GULAG
o Rakovina
o Rozdělený svět (politické dílo)





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 172 slov
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 293 slov
Jeden den Ivana Děnisoviče Solženicyn, Alexandr 398 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info