Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Proměna

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Proměna
 
Autor: Franz Kafka
Název díla: Proměna
Datum vložení: 21.2.2012

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Autor : Franz Kafka.

Dílo : Proměna.

Literární druh : Epika.

Literární žánr : Povídka.


Charakteristika postav.

Řehoř Samsa – Pracuje jako cestující obchodník. Stará se o svoji rodinu, jak nejlépe dokáže. Pracuje ve firmě, kde ho práce nebaví a nemá ji rád, aby splatil dluh rodičů. Jednoho rána se promění v brouka. Tuto skutečnost poměrně lehce přijme, protože nechce dělat rodině problémy.

Markéta - sestra Řehoře. Řehořova sestra je druhou hlavní postavou. Ze začátku považuje toho brouka stále za svého bratra, ale postupným vývojem pro ní není už nicím jiným ne otravným hmyzekm.

Matka a otec - rodiče Řehoře a Markéty. Matka Řehoře pociťuje zpočátku lítost, ale postupem času ji to přejde. Otec pociťuje od začátku spíše odpor, Řehoře nijak moc nelotuje. Po nějaké době oba dva začnou cítit nenávist.

Prokurista – Můžeme si všimnout, že prokurista s Řehořem dřív nijak nevycházel. Z nějakého důvodu jsem citila jistou radost, když mohl přijít k Samsům domů a “ dělat problémy “ , co se Řehoře týče.

Služka č.1 – Když se Řehoř promění v brouka, psychycky to nezvládne a se slzami v očích prosí o výpověď.

Služka č.2 – Jako jediná se o Řehoře poctivě stará až do jeho konce, i když má občas narážky. ( Avšak Řehoř si je nebere osobně. )

Nájemníci – Nemáme o nich moc informací, příjdou mi však vcelku netolerantní a něčím nepříjemní.


Stručný děj :

Jednoho dne se Řehoř Samsa probudí ( o dost později než by měl ) a nedokáže se vyhrabat z postelle. Brání mu v tom věci, které dřív neměl. ( Spousty malých nožiček a velké tlusté břicho. ) Když už má být asi tři hodiny v obchodě, zvoní na dveře prokurátor, aby zjistil, co se děje. Když se Řehoř konečně dostane z postele, prokurátor se vyleká a urychleně odejde. Otec je rozzlobený a snaží se dostat Řehoře zpátky do pokoje. Když se Řehoř zasekne ve dveřích, jeho otec mu dá ránu ( původně za “dobrým“ úmyslem, aby nezůstal trčet ve dveřích ) a on začně krvácet.
Od té doby se Řehoř zdržuje výhradně pod pohovkou. Do jeho pokoje už nikdo kromě jeho sestry nevkročí, ale ona ona už se tam moc nezdržuje. Když si všimne, že si našel novou zábavu – lezení po zdech – rozhodne se, že mu “ pomůže “ a vystěhuje za pomoci matky všechen nábytek. Řehořovi se to ale nelíbí a snaží se jim zabránit. Otec se do toho vmotá a v záchvatu hněvu a roztržky mezi ním a Řehořem po něm hází jablka. Jedno se mi zaklíní na zádech a způsobí mu neuvěřitelnou bolest.
Řehořova rodina zapadá čím dál tím víc do jisté finanční krize. Otec musel začít zase pracovat, sestra Markéta ( i přes to, že jí je teprve 17 ) je zaměstnaná jako prodavačka a po večerech se učí francouzštinu a těsnopis, matka celé večery šije. O Řehpře se tudíž starají čím dál povrchněji.
Situace vyvrcholí jednoho večera, kdy se k Samsům přistěhují nájemníci a uslyší hrát Markétu na housle. Řeknou ji ať jim zahraje v obývacím pokoji. To vyláká Řehoře z jeho pokoje a nájemníci ho vidí. Podávají okamžitou výpověď. Po této události se rodina shodne na tom, že brouk musí pryč. Zamknou ho v pokoji a přemýšlí co bude dál. Nakonec však nic nevymyslí, protože Řehoř k ránu zemře. Rodině nic nevyčítá, naopak na ní vzpomíná s dojetím a s láskou. Najde ho služebná, která mu jako jediná pomáhala až do konce.
Rodině se velice uleví, ještě tentýž den jedou na výlet a rodiče se těší z toho jak je jejich dcera krásná a mladá, všechno je skoro jako dřív. Povídka tady končí.


Vlastní názor :

Tato povídka je něčím hrozně zvláštní. Ze začátku se mi moc nelíbila, protže mi děj připadal tak trochu o ničem. Avšak jakmile jsem se do ní začetla, musím uznat, že mě začala docela dost bavit a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Slyšela jsem, že jsou Kafkovy povídky velmi subjektivní v názorech a myšlenkách, avšak Proměna mi tak vůbec nepřišla. Je psána bez všech pocitů či jakýchkoliv subjektivních myšlenek apod. O to víc na mě působila určitým pochmurným,či sklíčeným dojmem. Podle mého názoru chtěl autor poukázat na povrchnost lidí a samotu, která nás může sužovat, když nejsme “ normální“ , jako všichni. ( Když se Řehoř proměnil v brouka, názor celé jeho rodiny se na něj radikálně změnil, i přes to že uvnitř to byl pořád ten samý člověk. Povídka se mi četla velmi rychle a dobře, akorát mi nějaké části přišly až zbytečně moc protáhlé a dlouhé. Nakonec docela předčila moje očekávání a působila na mě velkým dojmem.


Jak se měnil vztah Řehoře a jeho otce :

Ještě předtím, bež se Řehoř proměnil v brouka z textu vyplývá, že s ním měl otec velmi dobrý vztah, už z toho důvodu, že byl hlavou rodiny a vydělával veškeré finance. Po tom, co se Řehoř promění se jeho vztah radikálně změní. Když ho uvidí jako brouka poprvé, neskutečně se rozzlobí. Řehoř se snaží dostat rychle zpátky do pokoje, aby mu šel z očí, ale zasekne se ve dveřích. Otec do něj praští holí a Řehoř začne krvácet.
Když Řehořovi vystěhuje sestra s matkou všechen nábytek a on se tomu snaží zabránit, opře se celým svým tělem o velký obraz. Otec ho uvidí a zase se rozzuří. Aby ho zahnal zpátky do pokoje začne po něm házet jablka. Jedno se Řehořovi zaryje do zad a až do jeho smrti tam hnije.
Nenávist z otcovy strany stoupá čím dál tím víc, zvlášť v moment, kdy jim nechtěně vypudí nájemníky. Rozhodnou se, že se musí Řehoře zbavit. To však nemusí, protože Řehoř zemře. Otec má radost, protože mu tím odpadla jistá povinnost.
Můžeme vidět, že otec měl rád Řehoře z největší části pro to, že vydělával peníze rodině a rodina si žila celkem na vysoké noze a nemusela pro to nic dělat.





Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Proměna Franz, Kafka 505 slov
Proměna Kafka, Franz 1005 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info