Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dášenka

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Dášenka
 
Název díla: Dášenka
Datum vložení: 29.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Kniha "Dášenka čili život štěněte" byla napsána Karlem Čapkem, významným českým spisovatelem a novinářem, v roce 1933. Příběh se točí kolem malého štěněte jménem Dášenka, které je Čapkovým vlastním mazlíčkem. Kniha je unikátní tím, že kromě vyprávění obsahuje i fotografie a ilustrace samotného autora, které zachycují Dášenku v různých fázích jejího vývoje. Je psaná jednoduše, ale přináší hluboké myšlenky, díky čemuž je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé.

Hlavní postavy

Hlavní postavou je Dášenka, malé hravé štěně foxteriéra, které je zvědavé na svět kolem sebe. Vypravěčem příběhu je sám Karel Čapek, který se o Dášenku stará a zaznamenává její dobrodružství. Důležitou postavou je také Iris, Dášenčina matka, která ji učí základním dovednostem. Čapek v knize nepopisuje pouze Dášenku, ale také další zvířata a příběhy zvířecího světa.

Děj

Kniha začíná tím, jak se Dášenka narodí a postupně se učí první věci, jako je chůze, stravování a zkoumání světa. Čapek velmi podrobně a s humorem popisuje každodenní život štěněte, od nešikovných pokusů postavit se na nohy až po odvážné kroky do neznámého světa.

Příběh zároveň obsahuje autorovy úvahy o zvířatech a přírodě, díky čemuž se čtenář dozví i mnoho zajímavých informací o psích zvyklostech a instinktech. Dášenka během příběhu zažívá drobná dobrodružství, ale také těžké chvíle, například strach z bouřky nebo první odloučení od matky.

Témata

Hlavním tématem knihy je láska ke zvířatům a přátelství. Čapek ukazuje, jak důležité je pečovat o zvířata a chápat jejich potřeby. Zároveň čtenáře učí, jak jsou zvířata schopná projevovat své emoce a jak silný vztah může mezi člověkem a zvířetem vzniknout.

Dalším tématem je poznávání světa a přírody. Kniha nám ukazuje, jak se Dášenka učí novým věcem, čelí novým výzvám a postupně dospívá. Čapek tím čtenáře inspiruje k odvaze a zvědavosti, jakou má malé štěně.

Styl psaní

Karel Čapek píše velmi jednoduše a přístupně, ale zároveň si zachovává svůj typický smysl pro humor a lásku k detailům. Jeho jazyk je živý a plný emocí, což činí knihu nejen zábavnou, ale také poučnou. Používá hodně popisů a své fotografie a ilustrace doplňuje lehce ironickými a vtipnými komentáři, díky čemuž se čtenář snadno vžije do Dášenčina příběhu.

Závěr

"Dášenka čili život štěněte" je nádherný a milý příběh, který přibližuje nejen život malého pejska, ale také hlouběji odkrývá vztah mezi lidmi a jejich zvířaty. Čapek dokazuje, že i jednoduché vyprávění může být plné moudrosti a lásky. Kniha je vhodná pro děti i dospělé, protože její kouzlo spočívá v tom, jak přirozeně a jemně učí o lásce, péči a zodpovědnosti vůči zvířatům.

Kniha mě velmi inspirovala a ukázala mi, jak důležitý je vztah mezi člověkem a jeho mazlíčkem. Příběh Dášenky je plný radosti, ale také starostí, které každý, kdo má domácího mazlíčka, dobře zná. Kniha je ideální pro každého, kdo má rád zvířata a příběhy o jejich životě.






Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Dášenka Čapek, Karel 270 slov
Dášeňka Čapek, Karel 249 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz