Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jan Hus

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > Jan Hus
 
Titulek: Jan Hus
Datum vložení: 15.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Hus zemřel na hranici 6.7. 1415 v Kostnici. Byl prohlášen kacířem. Císař Zikmund vydal glejt, podle něhož se měl Hus vrátit v pořádku do vlasti. Jan Žižka z Trocnova 1360 - 1424 česky válečník a husitský vojevůdce. Svou první samostatnou významnou bitvu vybojoval roku 1420 u Sudoměře, když se s přívrženci přemísťoval z Plzně do nově budované pevnosti Tábor.Tábor roku 1420 byl založen nad řekou Lužnici. Byly zvolení čtyři hejtmane, kteří stáli v čele Tábora. Hlásají, aby byl veškerý majetek společný, což symbolizují káděmi, které byly postaveny na Táborském náměstí, tam dávali svůj majetek (rovnost všech lidí).

Čtyři artikuly:
1.příjímání pod obojí
2.svobodná hlásání slova božího
3.trestaní smrtelných hříchů
4.odejmuti světského majetku církvi
Husitství představuje reformní hnutí v katolické církvi, které odvozuje svůj původ z učení Mistra Jana Husa a žádá dalekosáhlou reformu církve. Husité sami sebe označovali za husity jako připomínku Mistra Jana Husa.





Hodnocení: (hodnotilo 217 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Jan Hus Tyl, Josef Kajetán 348 slov
Jan Hus Jan, Hus 497 slov
Jan Hus, se narodil roku 1371, v Husinci u Prachatic. Od roku 1390, studoval na
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info