Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Plzeňsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Plzeňsko
 
Titulek: Plzeňsko
Datum vložení: 20.9.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Plzeňsko

Centrem mírně zvlněné lesnaté krajiny je město Plzeň, hospodářská, kulturní i společenská metropole západních Čech v Plzeňském kraji. Plzeň získala světovou proslulost především díky produkci piva Pilsner Urquell. Pozornost si zaslouží historické centrum s katedrálou sv. Bartoloměje, historické podzemí, Velká synagoga (druhá největší synagoga v Evropě a třetí na světě), Zoologická a botanická zahrada s unikátním Dinoparkem a četná muzea a galerie. Mezi oblíbené cíle v okolí Plzně patří rotunda sv. Petra ve Starém Plzenci, hrad Radyně, klášter v Plasích, zámky Kozel, Manětín, Nebílovy a Zbiroh, vodní hamr v Dobřívi či pozoruhodné soubory židovských památek ve Spáleném Poříčí a Kasejovicích. Výborné podmínky pro sport a rekreaci poskytuje vodní nádrž Hracholusky a údolí řek Berounky a Střely. V létě je Plzeňsko ideálním místem pro pěší turistiku, jízdy na koni, vodní sporty a cyklistiku. Aktivnímu využití volného času odpovídají nabízené turistické tipy a rozšířená síť cyklostezek. Na své si přijdou také milovníci vyhlášeného plzeňského piva a zábavy.

Tachovsko-Stříbrsko

Oblast se dvěma naprosto odlišnými tvářemi. Podél česko-německých hranic téměř liduprázdný Český les a východně od něj hustě osídlené okolí měst Tachov a Stříbro s atraktivním okolím několika řek. Odlehlost propůjčila Českému lesu zvláštní kouzlo; zdejší pohraničí dlouho patřilo k nedostupným, řídce osídleným oblastem, které navíc na čtyřicet let odřízla od světa železná opona. Oblast kolem Tachova a Stříbra díky tomu představuje ideální místo pro klidnou rekreaci, báječný cíl pro romantiky a milovníky samoty. Na kole i pěšky můžete celé dny putovat klikatými lesními cestami mezi omšelými balvany. Ztracené v lesním přítmí a houštinách tu na vás čekají nepatrné pozůstatky kdysi prosperujících vsí, venkovských kostelů a hřbitovů, tiché připomínky někdejšího obydleného kraje, kde se zastavil čas. Není mnoho míst s tolika stopami lidí v krajině. Některé zmizely v nenávratnu, jiné jsou pozvolna znovu objevovány - ale pátrání po nich stojí za to.






Hodnocení: (hodnotilo 52 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info