Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karel IV

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Karel IV
 
Osobnost:
Datum vložení: 22.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel IV.-(1346-1378)- často nazýván otcem vlasti.
Dříve pojmenovaný jako Václav až v Německu ho přejmenovali na Karla, byl 4. panovníkem tohoto jména. Do Čech se vrátil až ve svých sedmnácti letech. Po jeho návratu byla již jeho matka mrtvá.
Ke své korunovaci nechal zhotovit nádhernou korunu - byla zasvěcena patronu české země sv. Václavovi (odtud také svatováclavská)
R.1355 byl korunován v Římě císařem. V Praze také za jeho vlády bylo zřízeno arcibiskupství (r.1344). 1.českým arcibiskupem se stal Arnošt z Pardubic. Karel IV. rozšířil království o zbytek Slezka, Lužice a Braniborsko. Byl to zakladatel: Karlštejna, 1. university ve střední Evropě(1348), katedrála sv. Víta, hladová zeď, Nové město pražské, obnovil most přes Vltavu.
Měl 4 manželky: Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Eliška Pomořanská.
Podporoval sepisování kroniky a sám napsal vlasní životopis Vita Caroli (Zivot Karlův)

Shrnutí: Byl to náš největší český panovník, ale i významný římský císař. Za jeho vlády panoval mír a bezpečí. Země vzkvétala. Právem si zasloužil i přízvisko OTEC VLASTI!





Hodnocení: (hodnotilo 81 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Karel IV Karel IV 471 slov
Karel IV Karel IV 414 slov
Karel IV Karel IV 321 slov
Karel IV Karel IV 324 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info