Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

eocén

Zařazeno: iReferaty.cz > Slovník cizích slov > eocén
 

 

squareVClanku:
id='square-ir'

eocén

  • Eocén je geologické období paleogénu (třetihory), které následuje po paleocénu a předchází období oligocénu. Probíhalo před asi 56 až 34 miliony lety. Název "eocén" pochází z řeckých slov "eos" (úsvit) a "kainos" (nový), což odkazuje na nový začátek po hromadném vymírání na konci křídy.

    Během eocénu došlo k důležitým klimatickým a geologickým změnám. Bylo charakterizováno teplejším a vlhčím klimatem než předchozí období, což vedlo k rozvoji tropických deštných lesů na mnoha místech na Zemi. Nápadným jevem bylo také oteplení Arktidy a Antarktidy, což mělo za následek ústup ledovců a zvýšení hladiny moří.

    Eocén byl obdobím významného rozvoje savců a rozšíření různých skupin živočichů, včetně prvních pravých primátů, které zahrnují předky moderních opic a člověka. V mořích se objevily nové druhy žraloků, želv a dalších mořských tvorů.

    Studium fosilií a sedimentů z eocénu je důležité pro pochopení vývoje života a klimatických změn, které ovlivnily ekosystémy na Zemi v této dávné době. Eocén poskytuje cenné informace o biologické rozmanitosti a geologických procesech, které formovaly naši planetu v průběhu geologické historie.

    Slovni druh

    Podstatné jméno

    Rod

    mužský




     
     


     
     
    Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
    Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

    © provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
    Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
    Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info