Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Třetihory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Třetihory
 
Titulek: Třetihory
Datum vložení: 21.7.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Třetihory jsou jedním z klíčových geologických období v historii naší planety. Tato epocha trvala od před 66 miliony let (navázala na Druhohory) až do před 2,6 miliony let, což představuje období delší než 63 milionů let. Třetihory jsou známé svým významným vlivem na vývoj života a podmínek na Zemi. V tomto referátu se podíváme na hlavní rysy a události třetihor a jak ovlivnily naši planetu.

Období třetihor

Třetihory se dělí do několika hlavních epoch, které se postupně střídaly. Tyto epochy jsou označovány jako paleocén, eocén, oligocén, miocén a pliocén. Pojďme se podrobněji podívat na jednotlivé epochy třetihor.

Paleocén (před 66 - 56 miliony let)

Paleocén bylo prvním obdobím třetihor a následovalo po masovém vymírání na konci křídy, známém jako křídové vymírání. Během paleocénu došlo k postupnému zotavení ekosystémů a rozvoji nových druhů života. Na souši se začali rozvíjet první savci, kteří se adaptovávali na nové podmínky a získávali konkurenční výhody. Moře byla plná nových druhů mořských živočichů, jako byli primitivní žraloci a korýši.

Eocén (před 56 - 33,9 miliony let)

Eocén bylo obdobím teplého klimatu a subtropických lesů na Zemi. Na souši se rozvíjely první moderní savci a rozmanité skupiny rostlin. Rovněž se rozvíjely nové druhy ptáků a hmyzu.V mořích a oceánech se nacházely rozlehlé korálové útesy a mořské ekosystémy byly plné života. Bylo to období rozvoje mořských savců, jako jsou pravěcí delfíni a velryby.

Oligocén (před 33,9 - 23 miliony let)

Oligocén bylo obdobím postupného ochlazování klimatu na Zemi. Rozloha ledových čepic na polárních oblastech se zvětšovala, což mělo vliv na klima i na geologické procesy.Na souši se vyvinuly další nové druhy savců, včetně primitivních primátů. Toto období také představovalo vrcholné období rozvoje hmyzu.

Miocén (před 23 - 5,3 miliony let)

Miocén bylo obdobím relativně mírného klimatu a na Zemi byly rozšířeny lesy a savany. Savci se dále vyvíjeli, a někteří z nich dosáhli velké velikosti. V miocénu se rozvíjeli první sloni a nosorožci, a také primitivní hominidi, kteří jsou předchůdci lidí.Moře byla plná různých druhů mořských živočichů, včetně druhohorních reliktů, jako byli mořští krokodýli a mořští želvy.

Pliocén (před 5,3 - 2,6 miliony let)

Pliocén bylo obdobím postupného ochlazování klimatu, což mělo za následek snižování hladiny moří a tvorbu ledovcových vrchovin. Na souši se vyvinuly další druhy savců, včetně různých druhů rohatých zvířat, jako jsou zubři a pravěcí nosorožci. V pliocénu se také objevili první předkové moderních lidí.

Globální klimatické změny třetihor

Během třetihor došlo k výrazným klimatickým změnám na Zemi. Na začátku třetihor bylo klima teplejší a podnebí bylo mnohem vlhčí než dnes. Oblasti, které dnes pokrývají pouště, byly dříve zelenými pralesy a tropickými lesy. Postupem času však docházelo k postupnému ochlazování klimatu, což mělo vliv na rozšíření ledových čepic na polárních oblastech.

Evoluce života

Třetihory byly pozoruhodné svým vlivem na evoluci života na Zemi. Během této epochy se vyvinula řada nových druhů rostlin a živočichů. Na souši se objevily první savci, z nichž někteří dosáhli velké velikosti, jako například prehistoričtí nosorožci a sloni. Rovněž se vyvinuly moderní druhy ptáků.V mořích a oceánech se objevily nové druhy žraloků a korýšů, a mnoho dalších mořských tvorů, které jsou podobné těm, které známe dnes. Některé skupiny živočichů, jako například foraminifery a dinoflageláty, hrály klíčovou roli při vytváření sedimentů na mořském dně, což má dodnes vliv na výzkum paleoklimatu.

Vznik vrchovin a pohoří

Během třetihor docházelo k tektonickým aktivitám, které měly za následek vznik nových vrchovin a pohoří. Na některých místech se začaly zvedat velké pohoří, jako například Himálaje, které dosahují nejvyšších nadmořských výšek na světě. Vznikaly také další pohoří, jako například Alpy a Andské pohoří.Uvolňování sopečné aktivity:V průběhu třetihor byla Země také poznamenána sopečnou aktivitou. Vulkány prorazily zemský povrch a vyvrhovaly lávu, popel a plyny do atmosféry. Sopečná činnost měla vliv na klima a životní podmínky na Zemi, a mohla způsobit krátkodobé změny v teplotě a počasí.

Závěr

Třetihory představují období, které nám umožňuje nahlédnout do minulosti naší planety a porozumět, jak se život vyvíjel a měnil v průběhu tisíciletí. Globální klimatické změny, evoluce života, vznik nových pohoří a sopečná aktivita jsou jen některé z klíčových událostí, které charakterizují třetihory. Následují čtvrtohory. Studium těchto geologických období nám poskytuje cenné poznatky o evoluci života na Zemi a pomáhá nám lépe porozumět současným geologickým a klimatickým procesům. Třetihory jsou fascinujícím pohledem do minulosti naší planety, který nám umožňuje lépe pochopit dějiny naší Země.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info