Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Druhohory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Druhohory
 
Titulek: Druhohory
Datum vložení: 21.7.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Druhohory jsou jedním z nejdůležitějších geologických období v historii naší planety. Navazují na Prvohory. Označují období od před 252 miliony let až do před 66 miliony let, tedy období dlouhé více než 180 milionů let. Druhohory jsou známé svou pestrou faunou a florou, rozvojem obratlovců a jedinečnými geologickými událostmi, které na Zemi proběhly. V tomto referátu se podíváme na hlavní rysy a události druhohor a jak ovlivnily život na Zemi.

Období druhohor

Druhohory se dělí na tři hlavní období: trias, jury a křída. Každé z těchto období má své charakteristické rysy a významné geologické události. Pojďme se podrobněji podívat na jednotlivá období druhohor.

Trias (před 252 - 201 miliony let)

Trias bylo prvním obdobím druhohor a následovalo po masovém vymírání na konci prvohor, které se nazývá perm-triasové vymírání. Během triasu docházelo k postupnému rozpadu superkontinentu Pangea. Více než 200 milionů let zpět byla Země jedním obrovským kontinentem, ale v průběhu triasu se začala dělit na menší kontinenty, které se dále oddělovaly.V tomto období se také rozvíjela první fauna a flora, což zahrnovalo první dinosaury, savce a ptáky. Rozvíjely se také první kvetoucí rostliny, což mělo vliv na ekosystémy a evoluci živočichů.

Jura (před 201 - 145,5 miliony let)

Jura bylo obdobím velkého rozvoje dinosaurů. Bylo to období, kdy dinosauři dosáhli vrcholu svého vývoje a byli dominantními tvory na souši. Mezi nejznámější dinosaury, kteří žili v tomto období, patří Stegosaurus, Brachiosaurus a Velociraptor. Jura byla také dobou, kdy se první savci začali stávat většími a začaly se objevovat první ptáci. Moře byla plná různých mořských živočichů, včetně mořských plazů, jako byli ichthyosauři a plesiosauři.

Křída (před 145,5 - 66 miliony let)

?Křída byla posledním obdobím druhohor a jedním z nejznámějších díky přítomnosti mnoha slavných dinosaurů. V tomto období žili dinosauři, jako byl Tyrannosaurus rex, Triceratops, a Diplodocus. Křída byla také obdobím, kdy se objevili první ptáci, kteří byli předchůdci moderních druhů ptáků.Na konci křídy došlo k masovému vymírání, známému jako křídové vymírání, které způsobilo vyhynutí velkého množství druhů, včetně většiny dinosaurů. Příčinou tohoto vymírání mohla být impaktní událost, kdy na Zemi dopadl asteroid, nebo dlouhodobé klimatické změny.

Fauna a flora Druhohor

Druhohory byly pozoruhodné svou rozmanitostí života. Byla to doba, kdy se začaly rozvíjet první savci a ptáci. Dinosaury, jako byl Tyranosaurus rex a Triceratops, vládli kontinentům, a moře byla plná různých mořských živočichů, jako byly ichthyosauři a plesiosauři. Na souši se rozvíjely první kvetoucí rostliny, což mělo vliv na ekosystémy a způsobilo evoluci mnoha nových druhů živočichů.

Rozpad superkontinentu Pangea

Jednou z nejvýznamnějších geologických událostí druhohor byl rozpad superkontinentu Pangea. Na začátku druhohor byl světový kontinent Pangea spojen do jednoho velkého útvaru, ale během období triasu a jury začal postupně rozpadat na menší kontinenty, které se dále oddělovaly. Tento geologický proces měl vliv na klima, oceány a životní podmínky na Zemi.

Masové vymírání

Druhohory byly poznamenány několika masovými vymíráními, kdy došlo k náhlému vyhynutí velkého počtu druhů živočichů a rostlin. Nejznámější masové vymírání bylo na konci druhohor, na konci období křídy, kdy zemřela většina dinosaurů a mnoho dalších druhů. Příčiny těchto masových vymírání nejsou zcela jasné, ale mohly být spojeny s klimatickými změnami, sopečnou aktivitou nebo dopady asteroidů.

Vývoj kontinentů

Během druhohor se kontinenty posouvaly a měnily svou polohu. Země byla rozdělena na několik menších kontinentů, které se nacházely na odlišných geografických pozicích. Vývoj kontinentů měl vliv na rozložení oceánů, klima a migraci živočichů.

Závěr

Druhohory jsou obdobím, které nám umožňuje nahlédnout do minulosti planety Země a porozumět, jak se život vyvíjel a měnil v průběhu času. Pestrost fauny a flory, rozpad superkontinentu Pangea a masová vymírání jsou jen některé z klíčových událostí, které druhohory charakterizují. Důležitost studia druhohor spočívá v tom, že nám poskytuje cenné poznatky o evoluci života na Zemi a pomáhá nám lépe porozumět současným geologickým a klimatickým procesům.






Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info