Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Ročníková práce:Dinosauři

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Ročníková práce:Dinosauři
 
Titulek: Ročníková práce:Dinosauři
Datum vložení: 13.8.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod:

Dinosauři jsou jedním z nejzajímavějších a nejznámějších tvorů z prehistorie naší planety. Tito obří plaza vládli na Zemi po miliony let až do svého záhadného vyhynutí. V tomto referátu se podíváme na klíčové charakteristiky a fakta o dinosaurech, jejich vývoj, různé druhy a způsob jejich života.

Co jsou dinosauři:

Dinosauři byli skupinou obřích plazů, kteří obývali naši planetu v průběhu období zvaného mezozoikum, asi před 230 až 65 miliony lety.
Název "dinosaurus" pochází z řečtiny a znamená "strašný ještěr".
Dinosaurové byli suchozemská zvířata, která se vyznačovala různou velikostí, tvarem těla a chováním.

Druhy dinosaurů:

V tomto referátu se podíváme na některé z nejznámějších druhů dinosaurů, které žily v různých obdobích mezozoika.

Triasoví dinosauři:

Triasové období (před 251 až 201 miliony lety) bylo počátkem mezozoika a v tomto období se objevily první dinosauři. Patřili sem primitivní tvorové, jako byli Eoraptor a Herrerasaurus. Tito dinosauři byli relativně malí, masožraví a žili na území dnešní Jižní Ameriky.

Juryští dinosauři:

Jura (před 201 až 145 miliony lety) byla éra, kdy dinosauři začali procházet významnými evolučními změnami. Během tohoto období se rozdělili do několika skupin, mezi něž patřili sauropodi, teropodi a ornitopodi.

Sauropodi: Tito býložraví dinosauři měli dlouhé krky a ocas, což jim umožňovalo dosáhnout na potravu vysoko nad zemí. Mezi známé druhy patřili Diplodocus, Brachiosaurus a Apatosaurus.

Teropodi: Masožraví dinosauři této skupiny byli aktivní lovci a měli ostré zuby a drápy. Mezi nejslavnější patří Tyrannosaurus rex, Velociraptor a Allosaurus.

Ornithopodi: Býložraví dinosauři této skupiny se vyznačovali zakřivenými zuby podobnými zubům dnešních býložravých ptáků. Mezi známé druhy patřili Iguanodon, Hadrosaurus a Parasaurolophus.

Křídoví dinosauři:

Křída (před 145 až 66 miliony lety) byla posledním obdobím mezozoika a bylo to období největší diverzity dinosauřích druhů.

Teropodi: Během křídy se teropodi dále diverzifikovali a objevili se noví druzí. Například Spinosaurus, který byl obrovským teropodem s hřbetní plachtou, a Velociraptor, který byl rychlým a inteligentním dravcem.

Ptakoještěři: Toto jsou skupina dinosauřích druhů, kteří byli blízce příbuzní ptákům. Nejznámějším zástupcem je Archaeopteryx, který byl jedním z prvních ptáků na Zemi.

Ceratopsidi: Tito dinosauři byli býložravci a měli charakteristické parohy a lebky s okraji tvořenými rohy. Patří sem známý druh Triceratops.

Titanosauri: Tyto sauropodi byli největšími suchozemskými tvory, kteří kdy chodili po Zemi. Patří sem Argentinosaurus a Dreadnoughtus.

Vývoj dinosaurů:

Dinosauři se vyvinuli z primitivních plazů přibližně před 230 miliony lety. Postupem času se rozvíjeli a diverzifikovali do různých druhů. Během své existence prošli různými adaptacemi na životní prostředí, což vedlo k vývoji různých tvarů těla, velikostí a stravovacích návyků.

Chování a strava:

Chování dinosaurů se lišilo podle druhu. Masožraví dinosauři, jako byl Tyranosaurus rex a Velociraptor, byli aktivní lovci, kteří lovili menší živočichy a dokázali se rychle pohybovat. Býložraví dinosauři, jako Brachiosaurus a Triceratops, se živili rostlinami a byli specializovaní na životní prostředí, ve kterém se nacházeli.

Vyhynutí dinosaurů:

Existuje několik teorií ohledně vyhynutí dinosaurů na konci křídy před 65 miliony lety. Nejznámější z nich je teorie o impaktní události, kdy na Zemi dopadl asteroid nebo meteorit, což způsobilo globální katastrofu s
následnými změnami klimatu a masovým vymíráním. Další teorie zahrnují vulkanickou aktivitu nebo dlouhodobé klimatické změny.

Závěr:

Dinosauři jsou jedním z nejúžasnějších a nejzajímavějších tvorů, kteří kdy obývali naší planetu. Jejich období vlády na Zemi bylo neuvěřitelně dlouhé a diversifikované, a jejich záhadné vyhynutí stále fascinuje vědce i laickou veřejnost. Studium dinosaurů nám poskytuje cenné poznatky o prehistorických ekosystémech, vývoji života na Zemi a pomáhá nám lépe porozumět evoluci a biodiverzitě naší planety. Dinosauři jsou symbolem prehistorie a nepochybně patří k nejdůležitějším a nejzajímavějším objektům zájmu vědeckého zkoumání.

===

Dinosauři - Ročníková práce:

Dinosauři patří do třídy živočichů nazývané plazi. Žili před 240-65 miliony lety, dlouho před tím, než se objevil první člověk, v období druhohor.
Existovalo mnoho různých druhů dinosaurů a všichni nežili současně. Někteří byli obrovští, jiný docela malí. Mnozí rychle běhali, kdežto jiní byli pomalí. Ovšem všichni žili na souši a žádný z nich neuměl létat. To, že byli nejrychlejší a větší jim pomáhalo k úspěchu. Během druhohor se odehrávaly výrazné změny podnebí a měnil se i povrch Země. Ne všechna zvířata dokázala přežít tyto změny, ale dinosauři ano.

Smysly:

- Dvojité vidění - důsledkem byly oči na obou stranách hlavy a proto mohli sledovat celý obzor kolem sebe.
- Velký obraz - oči namířené dopředu vidí obraz plasticky a proto mohou přesně určovat vzdálenosti.
- Čich - měli velmi citlivý, díky čichu vystopují kořist.
- Naslouchání zvuku - výborný sluch, zvukovody umístěny za očima
- Mateřství - stavba hnízda - kvůli zabezpečování vajec, kladení vajec do kruhů nebo řad.

Velikost vejce - největší asi 45 cm- 50x větší než vejce slepice
Líhnutí - začínání rozbíjení skořápky
Po prasknutí vejce a blány se mládě může konečně vylíhnout.
- Růst - Velcí rostli pravděpodobně 10-20 let. Malí kolem 10-15 let, záleží na druhu.
- Čelisti - zuby mají poměrně dlouhé kolem 18 cm, ale velmi silný skus.

VYHYNUTÍ:

asi před 65 miliony let všichni dinosauři a mnoho dalších živočichů bylo vyhubeno nebo sami vymřeli. Do dnes není známo, co by tento jev mohlo vysvětlit.

Druhy dinosaurů:

Tyrannosaurux Rex (král tyranských ještěrů) - jeden z největších masožravců všech dob
- asi 12 metrů vysoký
- měl 60 zubů, 18 cm dlouhé
Apatosaurus (brontosaurus) - veliký býložravec s dlouhým krkem, ocasem, malou hlavou a velmi malým mozkem
- ocas používali k udržování rovnováhy a svůj dlouhý krk k trhání listů na stromě
Brachiosaurus (ozbrojený ještěr)- jeden z největších
- vážil jako 10 slonů
- byl 22 metrů vysoký
- býložravec
- nozdry vysoko na hlavě před očima
- žil na souši
Spinosaurus (ostnatý ještěr)
- ostnatý útvar na zádech vypadá to jako plachta 2 metry dlouhá
- mohl být barevný, reagoval na sluneční paprsky
- často přitahoval samičky v období paření.
Pachycephalosaurus (tlustohlavý ještěr)
- měl těžkou hlavu, dvounohý býložravec
- tlustá kostnatá lebka
- vejce: velikost jen 2,5 cm
Elasmosaurus (pancířový ještěr)
- nejdelší známý plaz
- živil se rybami, plaval pomocí ploutví
- 14 metrů dlouhý a měl neuvěřitelně dlouhý krk

Prameny: www.google.com
kniha - putování s dinosaury
kniha - poznávejme plazy






Hodnocení: (hodnotilo 35 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info