Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

karbon

Zařazeno: iReferaty.cz > Slovník cizích slov > karbon
 

 

squareVClanku:
id='square-ir'

karbon

  • útvar mladších prvohor.

    Karbon, také známý jako karbonifer, je geologické období, které následuje po období Devónu a předchází období Permu. Toto období začalo před přibližně 358,9 miliony lety a skončilo před 298,9 miliony lety. Název "karbon" je odvozen od rozsáhlých uhelných slojí, které jsou charakteristické pro toto období.

    Během karbonu došlo k významnému rozvoji rostlinného života, zejména přechodu od jednoduchých řas a mechorostů k vývoji rozsáhlých lesů s kapradinami a stromovými plavuněmi. Tyto lesy se staly důležitým zdrojem organické hmoty, která se v průběhu tisíciletí stala základem pro tvorbu rozsáhlých uhelných ložisek.

    Během karbonu také došlo k rozvoji prvních obratlovců na souši, včetně prvních obojživelníků a raných plazů. Z mořských živočichů byly v tomto období dominantními skupinami žraloci, čelistnatci a korýši.

    Karbon je považován za jedno z klíčových období geologické historie Země, protože vytvoření rozsáhlých uhelných ložisek zásadně ovlivnilo energetický a průmyslový vývoj lidstva. Dále hrál významnou roli ve vývoji života na Zemi, zvláště v souvislosti s diverzifikací rostlin a živočichů na pevninském prostředí.

  • usazenina tuhých zbytků paliva a olejů na vnitřních stěnách součástí spalovacích motorů




     
     


     
     
    Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
    Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

    © provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
    Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
    Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info