Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Perm - prvohory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > Perm - prvohory
 
Titulek: Perm - prvohory
Datum vložení: 28.7.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Perm je klíčovým útvarem v geologické historii Země a jedná se o poslední geologické období prvohor. Trvalo přibližně od před 298 miliony let do před 252 miliony let. Během tohoto období došlo k důležitým geologickým událostem, které měly vliv na vývoj planety a její životní prostředí.

Geografické a klimatické podmínky Permu

Během období Perm se Země nacházela v období superkontinentu Pangaea, kdy většina pevnin byla spojená do jediného rozlehlého kontinentu. Perm bylo charakterizováno převážně suchým a kontinentálním klimatem. Klimatické podmínky měly vliv na rozsáhlé savany a rozšíření rostlinných druhů jako byly kapradiny, šišticovky a plavuně.

Předchází Karbon

Období, které předcházelo Permu, je známé jako karbon (také karbonifer), což bylo období prvohor trvající přibližně od před 358 miliony let do před 298 miliony let. Během karbonu se formovaly rozsáhlé lesy a vznikaly uhelné sloje, což mělo za následek tvorbu významných uhelných ložisek.

Následuje Trias

Následujícím obdobím po Permu je trias, což je období prvohor trvající přibližně od před 252 miliony let do před 201 miliony let. Trias bylo charakterizováno významnými geologickými změnami, jako bylo rozpadání superkontinentu Pangaea na menší kontinenty a výskyt prvních dinosaurů.

Tedy celková geologická posloupnost v prvohorách je následující:

?Silur (před 443 - 419 miliony let)

?Devon (před 419 - 359 miliony let)

?Karbon (před 358 - 298 miliony let)

?Perm (před 298 - 252 miliony let)

?Trias (před 252 - 201 miliony let)

Fauna a flóra

V období Permu se na Zemi vyskytovala pestrobarevná a rozmanitá fauna, která sehrála klíčovou roli v evoluci života. Perm představovalo kritický bod ve vývoji živočišných druhů a rozmanitosti ekosystémů. Zde je bližší pohled na faunu v Permu:

Obratlovci

Dinosauři: Perm bylo obdobím, kdy se na scéně objevili první dinosauři. Tito primitivní dinosauři byli relativně malí a byli důležitým prvkem v předcházejícím vývoji těchto pozdějších ohromujících tvorů, kteří zaznamenali svůj vrchol v druhohorách.

Obojživelníci a ryby: V Permu se stále vyskytovali rozmanití obojživelníci a ryby, které byly klíčovými prvky vodních ekosystémů. Mezi obojživelníky patřili například labyrintodonti, kteří měli zubaté kostěné destičky, které jim pomáhaly žvýkat potravu. Ryby se lišily svými tvary, velikostmi a životními způsoby, a některé z nich se staly předchůdci moderních druhů.

Bezobratlí

Hmyz: Hmyz byl jednou z nejvýznamnějších skupin života v Permu. Rozmanitost hmyzu byla ohromující a zahrnovala různé druhy jako švábi, vážky, štíři, pavouci a mnoho dalších. Hmyz sehrával klíčovou roli v ekosystémech Permu jako potrava pro mnoho jiných živočichů.

Mořský život: V mořích žila mnoho dalších druhů bezobratlých, jako například trilobiti, mořští korýši, mořští motýlci a další. Tyto organismy tvořily složité ekosystémy a hrály důležitou roli v oceánských ekosystémech.

Rostliny

Kapradiny: V Permu dominovaly kapradiny a kapraďorosty, které tvořily rozsáhlé lesy. Kapradiny byly prvními rostlinami, které vykazovaly znaky blízké moderním rostlinám. Tyto lesy poskytovaly důležité prostředí pro různé druhy živočichů.

Celkově byla fauna v Permu charakterizována rozmanitostí a byla klíčovým prvkem v evoluci života na Zemi. Období Perm položilo základy pro další vývoj živočišných druhů, a některé z nich se staly předchůdci moderních organismů, které známe dnes.

Geologické události

V období Perm došlo k několika významným geologickým událostem. Jednou z nejvýznamnějších byla permotriasová hromadná vymírání, která představovala jedno z největších masových vymírání v historii Země. Odhaduje se, že až 95% všech druhů bylo vyhubeno. Toto masové vymírání mělo zásadní vliv na vývoj života a ekosystémů.

Koncový význam

Permské období skončilo masivními vulkanickými erupcemi, které vedly k rozpadu superkontinentu Pangaea a k vytvoření nových oceánů. To byl klíčový moment ve vývoji Země, který ovlivnil geologické podmínky a klimatické změny v dalších geologických obdobích.Celkově lze říci, že Perm bylo významným útvarem prvohor v geologické historii Země. Během tohoto období došlo k důležitým geologickým a biologickým událostem, které měly vliv na formování života a prostředí naší planety.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz