Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kolumbus Kryštof

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kolumbus Kryštof
 
Osobnost: Kolumbus Kryštof
Datum vložení: 22.2.2005

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kryštof Kolumbus se narodil roku 1451 janovskému obchodníkovi s látkami. Také on se po vzoru svého otce vyučil tkalcem, ale u svého řemesla dlouho nevydržel. Již jako čtrnáctiletý se stává plavčíkem na lodi a dostává se na tak vzdálená místa jako je Island nebo africká Guinea. Se svým zájmem a vytrvalostí brzy dosáhl místo kapitána. V té době byly obchodní cesty do Indie obsazeny znepřátelenými Turky a objevováním nových cest byla věnována velká pozornost. Kolumbus byl přesvědčen, že musí existovat ještě jedna cesta do Indie, přes západ. Tuto myšlenku se snažil několik let marně prosadit u portugalského krále Jana, a poté se obrátil na Španělsko, kde v té době vládl Ferninand Aragonský. Roku 1486 byl pozván k první audienci a o šest let později, 3. srpna se vydává na cestu. Tato první cesta byla úspěšná daleko nad své očekávání. Přesto že se nepodařilo dojet do Indie, tak výprava přivezla zlato, koření a dokonce i pár místních obyvatelů. Kolumbus objevil San Salvador, Kubu a Haiti. Ve Španělsku se mu dostalo ohromných poct a sklidil veliké ovace. Okamžitě byla vypravena další, mnohem větší výprava, čítající 1500 mužů. Při této výpravě byla objevena Jamajka, Portoriko a Malé Antily. Oproti výsledkům první plavby byly však úspěchy minimální. Nepodařilo se najít ani zlato ani drahokamy.
Následovala třetí výprava a byl objeven Trinidad a ústí řeky Orinoko. Z této výpravy byl Kolumbus přivezen paradoxně jako zajatec, zajmutý místodržícím vyslaným na Kolumbovo vlastní požádání.
Když se ale dostal do Španělska, byl okamžitě propuštěn a jal se pořádat čtvrtou výpravu, kterou sám nazval „plavba o vše“. V červenci roku 1502 dosáhl amerického pobřeží u východního konce honduraského zálivu, na konci roku pobřeží Veragui, kde bylo objeveno velké množství zlata. 1.5.1503 Kolumbus naposledy opouští americké pobřeží, lodě jsou proděravěné od červů a „plavba o vše“ končí na Jamajce, kde Kolumbus ztroskotal. Nakonec se mu podaří dostat se zpět do Španělska, kde prosí krále Ferdinanda, aby mu přiznal peněžitý podíl na zisku, který nakonec dostává. Přesto ale Kolumbus 20.5.1506 umírá s tím, že se mu nepodařilo objevit západní cestu do Indie. (Africkou cestu do Indie objevil roku 1498 Vasco da Gama.)


Prameny:
Bergh, Hendrik a kol.- Lidé kteří změnily svět- 1996-Mladé Letá- Bratislava
Briggs, Ase a kol.- Kdy,Kde,Proč- 1997- RDV- Praha
Kašpar, Oldřich- Zámořské objevy- 1992- Kora- Praha.





Hodnocení: (hodnotilo 93 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 894 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 410 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 247 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info