Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kolumbus Kryštof

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kolumbus Kryštof
 
Osobnost: Kolumbus Kryštof
Datum vložení: 29.11.2010

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Byl italský mořeplavec, který později objevil Ameriku.

Kryštov Kolumbus se narodil v roce 1451 pravděpodobně v Janově. Byl nejstarším synem tkalce. Podstatnou část výchovy mu poskytlo moře na němž strávil 23 let. Podnikl mnoho obchodních cest do středomoří, Anglie,... Roku 1476 se usadil jako zástupce janovské firmy Centurione v Lisabonu. Oženil se s felipou, dcerou kapitána Perestrella, guvernéra ostrova Porto Santo, získal po něm vzácné mapy a zápisky. Už roku 1483 se Kolumbus marně pokoušel získat pro svůj plán plavby na západ portugalského krále Jana II. Nakonec dostal velkou podporu a privilegia od španělského dvora. Dne 3.8.1492 vyplul Kolumbus se 120 muži z malého přístavu Palos na lodi Santa Maria provázen dvěma karavelami - Pinta a Nina. Byla to plavba nazdařbůh. 12.10.1492 konečně objevili zemi. Kolumbus ji nazval San Salvador. Do konce roku objevil ještě Kubu a Haiti. Na dalších plavbách objevil: ostrovy Malé Antili, Portoriko, Jamajku. Na své třetí plavbě ostrov Trinidad a konečně i jihoamerickou pevninu. Jeho povahové rysy se však zhoršovaly, prahnul po zlatě. Poslední léta života strávil v přepychu, ale nemocen a zahořklý. Zemřel v roce 1506. Kvůli svému slavomamu si ani pořádně neuvědomil zeměpisný význam svých objevů. Byl to nepopiratelný objevitel "Nového Světa".





Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 493 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 894 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 410 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info