Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kolumbus Kryštof

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Kolumbus Kryštof
 
Osobnost: Kolumbus Kryštof
Datum vložení: 10.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kryštof Kolumbus

Italský mořeplavec Kryštof Kolumbus se narodil někdy mezi 25. srpnem a 30. říjnem roku 1451. Dětství prožil v Janově , kde je dodnes jeho rodný dům. Jeho otec obchodoval vlněnými látkami a tak nebylo divu, že si přál, aby se mladý Kryštof i se svými 3 bratry věnoval obchodu. Toho však lákalo moře. Na svou první plavbu se vypravil už ve 14 letech a doplul do Tunisu a na řecký ostrov Chiros.Během dalších let získával na svých plavbách cenné zkušenosti z řízení lodí a navigace. Vzdělával se i čtením zeměpisných a cestopisných děl (např. Marka Pola). Během let se z něho stal zkušený mořeplavec. Došel k názoru, že Země je kulatá a byl přesvědčen, že indických a japonských břehů lze snáze dosáhnout západním směrem, přeplutím Atlantiku. Aby tuto teorii mohl dokázat, potřeboval nadšence, který by tuto nákladnou výpravu financoval. Když neuspěl v Portugalsku, přestěhoval se roku 1485 do Španělska, kde se trpělivě snažil o svém plánu přesvědčit královský dvůr. Po 7 letech se mu konečně podařilo získat pro svůj plán královnu Isabellu.Kolumbus tak od Španělska získal 2 malé karavely a jednu větší , která mu sloužila jako zásobovací loď. S těmito 3 loďmi a s posádkou asi 90 mužů se dne 3. srpna 1492 vydal na cestu. Po dlouhé a velice náročné plavbě přistál u ostrova San Salvador. Ačkoliv šlo o Bahamy, Kolumbus se domníval, že přistál v Indii. Proto zdejší obyvatele nazval Indios – Indové, odtud Indiáni. Téhož roku objevil pobřeží Kuby, Haiti a další ostrovy. Když se vrátil do Španělska, dostalo se mu bouřlivého uvítání.Při 2. výpravě (1493—96) doplul k Portoriku, Malým Antilám a Jamaice. Při dalších výpravách konečně dospěl ke břehům Jižní Ameriky. Z poslední cesty se Kolumbus vrátil 17. listopadu 1504. Zanedlouho na to, 20. května 1506 zemřel v Seville obklopen svými syny. Zemřel v přesvědčení, že dosáhl jihovýchodní Asie.





Hodnocení: (hodnotilo 152 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 493 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 894 slov
Kolumbus Kryštof Kolumbus, Kryštof 247 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info