Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Farma zvířat

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Farma zvířat
 
Autor: George Orwell
Název díla: Farma zvířat
Datum vložení: 29.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Tato kniha je napsána formou bajky. Příběh se odehrává na Panské farmě,kde vládne pan Jones. Zvířatům na farmě ale nikdy nic nechybělo, měli co jíst, spali v teple a bylo o ně dobře postaráno. Jednoho dne se ale zvířata rozhodla, že již nechtějí pracovat pro lidi a že chtějí revoluci a tak vyhnali pana Jonese a všechny lidi z farmy a do čela tohoto povstání se jako nejchytřejší zvířata postaví prasata. Panská Farma byla přejmenována na Farmu zvířat. Zvířatům se najednou začne dařit lépe, mají více žrádla, ti chytřejší se naučili číst a pracují s radostí a to jen proto, že pracují pro sebe. V čele stála dvě prasata, Kuliš a Napoleon, která vše organizovala, ale nikdy se na ničem neshodli a když jeden něco řekl, tak druhý řekl pravý opak. Prasata také sepsala sedm přikázání která měla zvířata dodržovat. Mezi nimi bylo například, že zvířata neměla přicházet do kontaktu s lidmi a ani se chovat jako lidi. Jednoho dne byl ale Kuliš z farmy vyhnán druhým prasetem Napoleonem a přebral Kulišovi všechny plány a všem zvířatům říkal, že to byly jeho plány a že Kuliš je špatný a že je zrádce, že byl od začátku na straně pana Jonese. Kdykoli se něco přihodilo, tak za to mohl automaticky Kuliš. Napoleon stál v čele zvířat tedy sám, jako ochránce měl psy, které si vzal na převýchovu už když byli štěňata a měl také svého trubače Pištíka, který zvířata přesvědčoval o dobrosrdečnosti Napoleona. Ostatní dřeli pro Soudruha vládce Napoleona a už vídali jen jednou za 14dní a to když přišel vydat rozkazy. Zvířata se z ničeho nic oslovovala soudruhu. A najednou se zvířatům začalo dařit hůře, měla málo žrádla a čím dál více pracovala. Když se na Farmě něco stalo tak Napoleon začal podezřívat zvířata ze spojení s Kulišem a kdo se přiznal, že s ním byl v kontaktu, tak byl hned popraven, aby neškodil. Zvířatům se to zdálo divné, protože si mysleli, že v sedmi přikázáních bylo napsané, že zvíře nezabije jiné zvíře, ale teď tam bylo přpsáno bez důvodu a Napoleon si ten důvod našel. Mezitím se prasata nastěhovala do domu pana Jonese, to ostatním připadalo také v rozporu se zákonem, ale bylo tam opět připsáno, že se nesmí spát na prostěradlech a prasata se bránila, že prostěradla nemají. S odstupem času si už zvířata nebyla jistá, zda to bylo tak nebo ne. Prasata začala obchodovat také s lidmi. Jednou Napoleon pozval sousední farmáře na partičku karet. Ti přinesli i alkohol, který byl také zakázaný. Když se zvířata podívala do okna domu co se tam děje, tak se všichni strašně dohadovali a najednou nebylo poznat, kdo je člověk a kdo prase.

G.Orwell jako by touto knížkou předurčil komunismus, a to proto, že kniha byla vydána ještě před nástupem komunismu (v česku). Do čela postavil prasata, což bylo také výstižné a to tím že prasata jsou lenošná zvířata co se jen válejí.






Hodnocení: (hodnotilo 187 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Farma zvířat Orwell, George 303 slov
Farma zvířat Orwell, George 165 slov
Farma zvířat Orwell, George 276 slov
Farma zvířat Orwell, George 1036 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz