Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bajky

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bajky
 
Autor: Ezop
Název díla: Bajky
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize – údaje

1. Ezop
2. Bajky
3. Grimas, překlad Jan Macháč; nakladatelství Junior, spol. s.r.o. Slovenská Grafia Bratislava, rok – neuveden
4. Ilustrace: moderní barevné ilustrace ve stylu viktoriánské doby doplnění původními dřevoryty
5. bajky – je veršovaný nebo prozaický alegorický příběh, v němž zvířata, rostliny nebo věci jednají jako lidé; často obsahuje mravní ponaučení.
6. Skládá se ze 63 bajek
7. mezi nejznámější bajky patří:
Liška a čáp, Lev a myš, Vrána a liška, Želva a zajíc, Dva džbány, Dub v rákosí
8. Liška a čáp

Liška pozorovala čápa, jak chodí kolem rybníka a ponořuje svůj dlouhý zobák do vody, jako by měřil její hloubku. Vypadal tak rozvážně, že hned dostala nápad, jak si z něho vystřelí. Přišla blíž a povídá:,,Příteli, ráda bych tě pozvala na oběd. Přijď zítra v poledne, já něco dobrého přichystám". Čáp nemohl tak zdvořilé pozvání odmítnout. Přišel přesně v poledne a ucítil vůni dobré polévky. Liška nalila polévku do mělkých talířů. Sama ji s chutí vysrkala a bavila se tím, jak čáp marně klapal svým dlouhým zobákem a nemohl polévku z mělkého talíře ani ochutnat. Čáp jí to chtěl oplatit a pozval lišku k němu na oběd. "Ten čáp je nepoučitelný hlupák," pomyslela si, když ji přivítala vůně dobré kaše, právě takové, jakou měla ráda. Čáp přinesl kaši ve dvou džbánech. Nořil zobák do džbánu, pomláskával, ale liška se nemohla ani olíznout. Džbán měl tak úzké hrdlo, že jí sevřel tlamu jako náhubek. ,,Tak to vidíš, " řekl čáp, když se najedl. ,,Teď půjdeš domů hladová a navíc ještě s ostudou." A měl pravdu.
: Protože na každého vtipálka, který si myslí, že snědl všechnu vtipnou kaši, jednou dojde.

Pes a slepice
Pes chytil slepici a vracel se přes lávku do dvora. Podíval se do vody a tam uviděl psa s větší slepicí, tak po něm skočil a utopil se.
"...Pod sebou na vodní hladině uviděl psa s ještě větší slepicí a bez rozmyšlení do vody skočil, aby mu ji vzal. Skutečná slepice mu mezitím uletěla..."
Pes byl chamtivý.
9. Kniha je velmi krásná, překrásné ilustrace, zanechává dojem ponaučení i dojem estetický





Životopis spisovatele: Ezop
Hodnocení: (hodnotilo 176 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bajky Ezop 557 slov
Bajky Fontaine, Jean de La 215 slov
Bajky Krylov, Ivan Andrejevič 198 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info