Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Chrám Matky boží v Paříži

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Chrám Matky boží v Paříži
 
Autor: Victor Hugo
Název díla: Chrám Matky boží v Paříži
Datum vložení: 10.4.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Victor Hugo - Chrám Matky Boží v Paříži
Sfinga,1994

Děj:
Krásná tulačka Esmeralda tancovala se svojí kozičkou Džali před chrámem Notre-Dame a její půvab vzbudil vášně u kněze Frolla. Chce ji získat, a proto požádá svého zvoníka Quasimoda (nevzhledného, hrbatého ubožáka, kterého se ujal, ještě když byl malý), aby ji unesl. Esmeraldu zachrání kapitán lučištníků Phoebus, do kterého se zamiluje. Domluví si spolu schůzku, na které je překvapí Frollo a probodne Phoeba dýkou. Z vraždy je obviněna Esmeralda. Z oprátky ji zachrání Quasimodo, který ji také miluje, a ukryje ji v chrámu. Tuláci, s nimiž se Esmeralda potloukala po světě, se ji rozhodnou osvobodit. Ve zmatku se Esmeraldy zmocní Frollo, a protože nechce být jeho, vydá ji pomatené ženě, aby ji trápila. Ta v ní pozná svou dceru. Ačkoli ji bránila, buřici Esmeraldu oběsili (při mučení se přiznala ke vraždě Phoeba). Na popravu se z věži chrámu dívají Frollo a Quasimodo. Quasimodo si všimne, jak se kněz ďábelsky směje, shodí svého pána, kterému celou dobu věrně a oddaně sloužil, z veže. Po smrti Frolla zmizí Quasimodo z chrámu Matky boží a po letech najdou jeho kostru v hrobce, jak objímá kostru Esmeraldy.

Názor:
Kniha měla velmi poutavý děj, který byl občas prokládán dlouhými a nepodstatnými zbytečnostmi - popis katedrály. Hugovi se velice dobře podařilo vykreslit povahy hlavních postav, které byly zastoupené v mnoha vrstvách francouzské společnosti - šlechta, církev, prostí lidé, tuláci...





Hodnocení: (hodnotilo 32 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 439 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 898 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 385 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 1084 slov
Chrám Matky boží v Paříži Hugo, Victor 508 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 247 slov
Chrám Matky Boží v Paříži Hugo, Victor 622 slov
Chrám matky boží v Paříži Hugo, Victor 115 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info