Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Antigona

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Antigona
 
Autor: Sofokles
Název díla: Antigona
Datum vložení: 28.4.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Oblíbený a spravedlivý thébský král Oidipus je obviněn věštcem Teirésiem, že si vzal za ženu svou vlastní matku Iokasté, a zplodil s ní děti – Antigonu, Ismému, Polyneika a Eteokla. Obvinění není nepravé, vina se tedy prokáže. Iokasté si ze strachu vezme život, a svého syna i muže zároveň tu nechá. Oidipus se vlastní rukou oslepí. Odchází do vyhnanství, a jeho dcera Antigona ho doprovází, aby mu pomáhala. Eteokles a Polyneikus se začnou dohadovat o trůn. Eteokles se trůnu zmocní lstí, a to takovou, že se spolčí se svým strýcem a dřívějším vládcem Kreontem. Polyneikus je vyhnán ze země. Ten ovšem našel podporu v Athénách a nashromáždil vojsko, aby táhl proti svému bratrovi a strýci. Stejně jako svůj bratr vyhledá dokonce svého otce, protože dávná věštba určila vítěznou stranu, na které bude bojovat Oidipus. Ten je ale oba odmítá, a dokonce proklíná za to, že se otce zřekli při obvinění a vyhnání, a nezastali se ho.
Boje o thébský trůn se táhly, a tak se bratři dohodnou, že vyhraje ten, kdo zvítězí ve vzájemném souboji. Eteokles zabije Polyneika, ale když ho chce svléci z brnění, tak ho Polyneikos z posledních sil probodne mečem. Oba bratři tedy umírají. Na trůn usedá definitivně Kreon, který zakáže pohřbít Polyneikovo tělo za to, že šel s cizím vojskem proti Thébám. Nechá ho pro výstrahu ležet před branami. Duše z nepohřbeného těla totiž nemůže odejít k soudu, a nalézt klidu. Antigona se ale rozhodne milovaného bratra pohřbít. Chce přemluvit i sestru, aby ji pomohla, ale ta ze strachu odmítá. S pomocí bohů unáší bratrovo tělo a pohřbívá ho, respektive posype bratrovo tělo hlínou, a tím ho symbolicky pohřbí. Při zatčení se nebrání a před králem se s tím netají. Tvrdí,že je to vůle bohů. Kreon ji chce zabít, ale jeho syn a Antigonin snoubenec Haimon ho prosí, ať to nedělá. Všichni mlčky souhlasili s Antigoniným jednáním, ale strach z krále jim nedovolil mluvit. Kreon nařizuje Antigonu zaživa zazdít do královské hrobky. Věštec Teirésias varuje krále, že bohům se jeho chování nelíbí, že se hněvají nad způsobem, s jakým zacházel s tělem svého synovce. Kreon dostane strach, a nejprve vystrojí Polyneikovi pohřeb, a pak nařídí Antigonu osvobodit. Najdou ji však oběšenou na pohřební stuze. Její snoubenec a Kreonův syn Haimon si z žalu nad ztrátou snoubenky probodne srdce dýkou. Kreonova žena a matka Haimona Eurydike též spáchá sebevraždu ze ztráty syna.

Úryvek z textu:
Kreon: "Běda! Zřím druhé neštěstí, já ubohý! Ach, jaký, jaký los mě ještě čeká dál? Zde držím vlastní dítě v náručí, já ubožák, a tam zřím druhou mrtvolu zas! Běda, dítě mé, ach, matko nešťastná!“





Hodnocení: (hodnotilo 17 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Antigona Sofokles 291 slov
Antigona Sofokles 2119 slov
Antigona Sofokles 969 slov
Antigona Sofokles 199 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info