Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Antigona

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Antigona
 
Autor: Sofokles
Název díla: Antigona
Datum vložení: 2.11.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Oidipovi synové Eteoklés a Polyneikés se po otcově smrti dali do sporu o trůn.Eteoklés se spojil s Kreóntem a Polineika vyhnal.Polyneikés si našel spojence v cizině a vypravil se s cizím vojskem proti rodnému městu.
Oba bratři navzájem v boji zahynou,králem se stáva Kreón.Mrtvolu Polyneika nechali Thébané z Kreóntova příkazu nepohřbenou,protože se dopusti vlastizrady.
Oidipova dcera Antigona se však rozhodne mrtvého bratra pohřbít.
Když je Antigona přivedena před krále,veřejně obhajuje svůj čin a nenechává se zastrašit ani smrtí.Kreń nařizuje,aby byla Antigona zaživa zazděna do královské hrobky.
Vzápětí přichází ke králi věštec a oznamuje,že se bohové na Kreńa rozzlobili a žádají jaj,aby odvolal svůj krutý trest.Rozhodne se tedy vrátit Antigoně svobodu,ale když přijde ke hrobce najde Antigonu oběšenou.Následuje zoufalá smrt Antigonina snoubence Haimona a vzápětí i jeho matky.K smrti zarmoucený Kreón žádá bohy a zbavení života.





Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Antigona Sofokles 291 slov
Antigona Sofokles 2119 slov
Antigona Sofokles 969 slov
Antigona Sofokles 581 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info