Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Smrt krásných srnců

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Smrt krásných srnců
 
Autor: Ota Pavel
Název díla: Smrt krásných srnců
Datum vložení: 21.9.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
DĚJ
Povídky zasazené do doby mládí Oty Pavla, ve směs popisují dobu války.
 Nejdražší ve střední Evropě = Tatínek naletěl a koupil rybník pouze s jednou rybou. Když to zjistil, nenechal si to líbit a pomstil se tím, že bývalému majiteli rybníka prodal tu nejdražší "lednici" (neměla vnitřek) v celé Evropě.

 Ve službách Švédska = poukazuje na tatínkovu podnikavost u firmy Elektrolux. V prodeji vysavačů a ledniček se stal mistrem světa, hlavně díky paní Irmě, do které byl tajně zamilován.

 Smrt krásných srnců = je asi nejznámější a byla dokonce zfilmována. Vypráví o tom, jak si odvážný otec dojel s Davidovou hvězdou na rozvrzaném kole pro srnce, aby jím nasytil své syny, ještě než odejdou do koncentračního tábora. To už se bál i kurážný Prošek. Za pytláctví a přechovávání „žida“ hrozila smrt. Spolu s Proškovým divokým vlčákem Holanem se mu to skutečně podařilo. A možná právě ten srnec zachránil život Jiřímu, který měl po návratu z koncentračního tábora 40 kg.

 Kapři pro wehrmacht = byla také zfilmována a odehrává se za 2. světové války. Tatínkovi seberou jeho milovaný rybník, on to samozřejmě nemůže přenést přes srdce. Až do doby výlovů chodí „své“ kapříky krmit. Jednou v noci je pak tajně všechny vyloví. Pak přijedou ten spodní buštěhradský rybník lovit sítěmi rybáři v uniformách wehrmachtu. Zpočátku velká sláva a všechno vyhlíží slibně, ale v rybníce nic není a nikdo si to nedokáže vysvětlit a ta muzika vlastně hraje už jenom na počest otci, který s Davidovou hvězdou na kabátě vypálil Němcům rybník.

 Jak jsme se střetli s Vlky = je krátká povídka o tom, jak Vlci dali Otovi Pavlovi a jeho tatínkovi na prdel.

 Otázka hmyzu vyřešena = vypráví o tatínkových poválečných obchodech. Začne s prodejem mucholapek Bomba – chemik. Udělá s nimi terno, do svých obchodů zapojí také svého syna. Ale jak rychle uspěl, stejně tak rychle o svou slávu přišel. Přicházely mu telegramy typu: Pane Popper. Mouchy nechcípají. Spravujou se! Jděte do prdele s takovým zázrakem! O pár let později tutéž mucholapku začali vyrábět Holanďané jako Sly Killer (zabíječ much) a zaplavili tím Evropu.

 Králíci s moudrýma očima = prodali Popperovi chatu a koupili si domeček u Radotína. Byla to jejich poslední štace tady na zemi a byla to štace šťastná. Tatínek si zavedl zvláštní chov králíků šampanů a maminka zatím úspěšně chovala krocany, slepice a prodávala vajíčka. Takhle to táhli skoro deset let. Tatínek své králíky brával na výlety, jednou i na výstavu. Z té jel dotčený, že nevyhrál, všechny je pak pustil na pasece. Domů se vrátil až ráno v tak zbědovaném stavu, že se maminka lekla a zavolala sanitku. Před odjezdem ještě pověsil na vrátka cedulku s nápisem PŘIJDU HNED, ale už nikdy nepřišel.
HLAVNÍ POSTAVY
 Leo Popper
o otec Oty Pavla, je ústřední postavou všech jeho povídek z této sbírky, ne ideální, pokud šlo o malá milostná dobrodružství, se smyslem pro humor a láskou k rybám, vodě a vůbec
o popis je velmi lehký, psaný s láskou k tatínkovi
 Maminka
o Hodná, milující, toleruje tatínkovi jeho ne vždy dokonalé chování, i když ji to stálo nejednu vrásku; znamená domov, pohodu a láskyplné teplo
 Strejda Prošek
o z Luhu pod Bánovem, všeuměl, král pytláků, sžitý s přírodou u Křivoklátu a Berounky
o jeho chalupa znamená pro autora dětství v té nejpříjemnější podobě

STRUKTURA
 Funkční styl – umělecký
 Literární druh – epika
 Literární žánr – povídky
o Celkem 7 či 8 povídek (dle vydání)
o Zpětný, mírný pohled na válku; psáno s odstupem
o Vzpomínky autora na dětství, na postavení židů
o Lehké vyprávění o jeho rodině, obzvláště pak tatínkovi, který by udělal cokoli pro svoji rodinu, milovat autorovu maminku i když měl ne úplně výjimečně poměr s jinými ženami
o Jazyk jednoduchý, věty kratší, text členěn přehledně do odstavců, Častá přímá řeč

OTA PAVEL 1930 – 1973
 Novinář, spisovatel, sportovní reportér, rybář
 Vlastní jméno: Otta Popper
 Oficiální autor; cestoval = USA, Švýcarsko, SSSR
 Židovského původu(po otci), otec i bratři se z koncentračního tábora vrátili
 Od roku 1964 = maniodepresivní psychóza (podpálil statek nad Insbrukem)
 Dílo:
o Smrt krásných srnců
o Dukla mezi mrakodrapy
o Plná bedna šampaňského
o Jak jsem potkal ryby
o Zlatí úhoři
o Jak šel táta Afrikou





Životopis spisovatele: Ota Pavel
Hodnocení: (hodnotilo 10 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 714 slov
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 422 slov
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 272 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info