Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Smrt krásných srnců

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Smrt krásných srnců
 
Autor: Ota Pavel
Název díla: Smrt krásných srnců
Datum vložení: 22.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod
Ota Pavel byl významný český spisovatel, novinář a sportovní reportér. Narodil se 2. července 1930 v Praze a zemřel 31. března 1973 ve věku pouhých 42 let. Jeho nejznámější dílo je "Smrt krásných srnců", které je sbírkou povídek inspirovaných jeho dětstvím a zkušenostmi z druhé světové války. V tomto referátu se zaměřím na život Oty Pavla, jeho literární tvorbu a význam jeho díla.

Život Oty Pavla
Ota Pavel, původním jménem Otto Popper, pocházel z rodiny smíšeného původu. Jeho otec Leo Popper byl židovský obchodník a jeho matka Hermína Popperová byla české národnosti. Během druhé světové války byli jeho otec a bratři deportováni do koncentračních táborů, zatímco Ota zůstal s matkou v Čechách. Válka a rozpad rodiny zanechaly na Otovi hluboké psychické stopy, které se později projevily v jeho tvorbě.

Po válce začal Ota Pavel studovat na gymnáziu a poté na Vysoké škole obchodní. Studium však nedokončil a nastoupil jako sportovní reportér k Československému rozhlasu. Jeho literární kariéra se rozvíjela vedle jeho novinářské práce. V 60. letech se u něj začaly projevovat příznaky maniodepresivní psychózy, které byly částečně důsledkem stresu a přetížení. I přes své zdravotní problémy vytvořil Ota Pavel řadu děl, která se stala součástí zlatého fondu české literatury.

Dílo "Smrt krásných srnců"
Kniha "Smrt krásných srnců" vyšla poprvé v roce 1971. Jde o sbírku povídek, které vycházejí z autorových vzpomínek na dětství a rodinný život před a během druhé světové války. Povídky často zachycují vztah Oty Pavla k přírodě, rybaření a jeho blízké rodině. Hlavními postavami jsou členové rodiny Popperových, zejména autorův otec Leo, který je vylíčen jako charismatický a vynalézavý muž, jenž se snaží za každých okolností postarat o svou rodinu.

Jednou z nejznámějších povídek z této sbírky je "Kapři pro Wehrmacht", která popisuje příběh, kdy se Leo Popper snaží ulovit kapry pro německé důstojníky, aby získal jídlo pro svou rodinu. Povídka "Smrt krásných srnců" zase zachycuje jeho úsilí zajistit maso pro své blízké v době válečného nedostatku. Tyto příběhy jsou plné emocí, humoru a zároveň tragiky, které dokážou čtenáře hluboce zasáhnout.

Význam Oty Pavla
Ota Pavel je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Jeho dílo je ceněno pro svůj jedinečný styl, který spojuje poetické vyprávění s realistickým popisem životních situací. Přes své psychické problémy dokázal ve svých dílech zachytit krásu lidského života i v těžkých dobách. Jeho povídky jsou plné lidskosti, humoru a zároveň smutku, což z nich činí nadčasové čtení, které oslovuje čtenáře všech věkových kategorií.

Ota Pavel také ovlivnil mnoho dalších autorů a inspiroval filmaře. Jeho díla, jako "Smrt krásných srnců" a "Jak jsem potkal ryby", byla úspěšně zfilmována a stala se součástí české kulturní identity.

Závěr
Ota Pavel byl vynikající spisovatel, jehož dílo "Smrt krásných srnců" je jedním z klenotů české literatury. Jeho povídky o přírodě, rodině a lidských osudech oslovují čtenáře svou upřímností a hloubkou. Ota Pavel dokázal, že i v těžkých časech lze najít krásu a smysl. Jeho odkaz žije dál a jeho knihy budou čteny i v budoucnosti. "Smrt krásných srnců" není jen o smrti, ale především o síle lidského ducha, odvaze a lásce k životu.






Životopis spisovatele: Ota Pavel
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 714 slov
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 422 slov
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 272 slov
Smrt krásných srnců Pavel, Ota 920 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz