Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Povídky malostránské

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Povídky malostránské
 
Autor: Jan Neruda
Název díla: Povídky malostránské
Datum vložení: 14.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod
"Povídky malostranské" jsou souborem krátkých příběhů od českého autora Jana Nerudy, který žil v 19. století a je jedním z klíčových představitelů realismu v české literatuře. Kniha byla poprvé vydána v roce 1877 a skládá se z několika povídek, které se odehrávají v pražské čtvrti Malá Strana. Tato oblast je známá svým historickým kouzlem a atmosférou, což se odráží i v Nerudově vypravěčském stylu.

Obsah povídek
Každá povídka v tomto souboru má své vlastní téma a postavy. Neruda se zaměřuje na každodenní život obyčejných lidí, kteří žijí v Malé Straně. Nebojí se zobrazit těžké životní situace, jako jsou chudoba, mezilidské vztahy, stárnutí a osamělost. Nerudův jazyk je bohatý na detaily a vystihuje atmosféru Malé Strany i psychologii postav.

Jedna z nejznámějších povídek je "Týden v tichém domě", která popisuje život různých postav žijících v jednom malostranském domě. Každý obyvatel má svůj vlastní příběh a problémy, přičemž Neruda se zaměřuje na lidské slabosti a společenské nerovnosti.

Další povídka, "Hastrman", vypráví o podivínském muži, který je pro své chování označován jako „hastrman“. Tato povídka poukazuje na společenskou izolaci a nepochopení mezi lidmi.

Hlavní postavy
Hlavními postavami Nerudových povídek jsou často obyčejní obyvatelé Malé Strany – měšťané, řemeslníci, úředníci, starší lidé i děti. Neruda je vykresluje realisticky, s důrazem na jejich charaktery a každodenní problémy. V povídce "Přivedla žebráka na mizinu" je hlavní postavou žebrák Vojtíšek, který se dostává do smutné životní situace vinou nečekaných událostí.

Styl psaní
Nerudův styl psaní je typický pro realistickou literaturu. Používá detailní popisy prostředí i postav, což čtenáři umožňuje snadno si představit život na Malé Straně v 19. století. Autorův jazyk je jednoduchý, ale silný, což dodává jeho dílům autentičnost. Dialogy jsou živé a přirozené, čímž povídky získávají dynamiku a čtivost.

Závěr
"Povídky malostranské" jsou jedním z vrcholných děl české literatury 19. století a mistrovsky zachycují život na Malé Straně. Jan Neruda v nich zobrazuje každodenní starosti i radosti obyčejných lidí, jejich vztahy a sociální problémy. Dílo doporučuji každému, kdo má zájem o českou literaturu a chce se seznámit s životem v Praze v 19. století. Nerudova schopnost vystihnout lidskou povahu a atmosféru Malé Strany z něj činí jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů.

Závěrem lze říci, že "Povídky malostranské" jsou nezbytnou součástí knihovny každého milovníka literatury.






Životopis spisovatele: Jan Neruda
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Povídky Malostranské Neruda, Jan 897 slov
Povídky Malostranské Neruda, Jan 1482 slov
Povídky Malostranské Neruda, Jan 861 slov
Povídky malostranské Neruda, Jan 1074 slov
POVÍDKY MALOSTRANSKÉ Neruda, Jan 1389 slov
Povídky Malostranské Neruda, Jan 336 slov
Povídky malostranské Neruda, Jan 1052 slov
Povídky Malostranské Neruda, Jan 659 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz