Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hus Jan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hus Jan
 
Osobnost: Hus Jan
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Hus
Český náboženský reformátor a kazatel. Narozen asi 1371, zemřel 1415 ve věku 44 let. Jan Hus svým učením, navazujícím na „evangelického učitele“ Viklefa, jež usilovalo o obrodu zdiskreditované katolické církve, předstihl o 100 let Lutherovu reformaci. Na pražské univerzitě dosáhl hodnosti mistra svobodných umění. V Betlémské kapli, kde kázal od roku 1402, získal posluchače mezi chudinou i královským okolím. Arcibiskup dal roku 1410 do klatby. Jeho zmužilé vystupování před církevním koncilem v Kostnici, jakož i veřejnost hlásaným zásadám z něj učinily jednu z největších postav českých dějin, jejíž význam přesáhl hranice středověku a ovlivnil obrozence i zakladatele samostatného Československa. V listě věrným Čechům Hus napsal : „Také prosím, aby sě milovali, dobrým násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli.“ Hus se zasloužil o zjednodušení českého pravopisu.






Hodnocení: (hodnotilo 2020 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Hus Jan Hus, Jan 474 slov
Hus Jan Hus, Jan 759 slov
Hus Jan Hus, Jan 198 slov
Hus Jan Hus, Jan 194 slov
Jan Hus (*1370-+6.7.1415) Jan Hus narozen roku 1370 v Husinci studoval v Prach
Hus Jan Hus, Jan 733 slov
Hus Jan Hus, Jan 367 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info