Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Neruda Jan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Neruda Jan
 
Osobnost: Neruda Jan
Datum vložení: 17.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
JAN NERUDA (1834 – 1891)

Český básník, prozaik, novinář, fejetonista, divadelník, literární a výtvarný kritik, hlavní představitel generace Májovců - skupiny spisovatelů hlásících se k odkazu K.H.Máchy a jeho revolučnímu romantismu. Reagovali na současné společenské problémy a sociální otázky a chtěli pozvednout českou literaturu na evropskou úroveň. Nerudův význam pro českou žurnalistiku a celou literaturu je velký.

Narodil se 9. července 1834 v Praze, v domě“ U Dvou slunců“ v ulici Ostruhová - dnes Nerudova, v rodině vysloužilého vojáka a matky Barbory, která pomáhala zlepšit finanční situaci rodiny posluhováním. Dětství prožil v uličkách Malé Strany, jejichž atmosféru skvěle vystihl v Malostranských povídkách.

V roce 1845 začal studovat na německém gymnáziu na Malé Straně, odkud na radu třídního profesora přestoupil v roce 1850 na české gymnázium, v té době řízeném Václavem Klimentem Klicperou, a tím se ocitl v literárních spolcích organizovaných jeho spolužákem Hálkem. Po maturitě v roce 1853 vstoupil na právnickou fakultu. Studia na přání otce přerušil a nastoupil jako účetní ve vojenském úřadě; tam se mu však nelíbilo, i práva ho nebavila, a tak se věnoval po tři roky studiu na filozofické fakultě. V té době přispíval do redakce časopisu Tagesbote aus Böhmen, kde setrval až do října 1858.

Ale již v prosinci 1857 vyšla jeho první básnická sbírka - Hřbitovní kvítí, která obsahuje 52 básní. Sbírka však byla přijata chladně, přestože byla plná citu a nevšedních myšlenek. Po neúspěchu se Neruda na dlouhou dobu odmlčel. Soustředil se na svoje novinářské aktivity.

V roce 1861 vstoupil do redakce novin Čas, o rok později začal publikovat i v časopise Hlas, a poté se stal redaktorem Národních listů. V Národních listech setrval více než dvacet pět let (až do své smrti). Za svůj život napsal více než 2000 fejetonů (nejznámější je „Kam s ním ?“). Pod své články umísťoval jako značku rovnostranný trojúhelník. Fejetony psal pravidelně, a tak značně přispěl k popularizaci Národních listů. V 60. letech založil s přítelem Hálkem týdeník Květy, v 70. letech pak časopis Lumír, ale ani v jednom z časopisů nedosáhl takového věhlasu, jako v Národních listech. Spolu s Hálkem také vydal almanach Máj.

V roce 1867 vydal dlouho připravovanou Knihu veršů s vlastní předmluvou, ve které hodnotil své dosavadní dílo. Tato sbírka byla přijata velmi příznivě, a tak roku 1873 vyšlo její nové vydání. Vysoký honorář použil Neruda na cesty - navštívil například Uhry, Srbsko, Rumunsko, Turecko, Jeruzalém a Káhiru, a své zážitky sepsal v Obrazech z ciziny a do svých fejetonů v Národních listech.

Roku 1878 vydal skvělé Malostranské povídky a také Písně kosmické, kterými zaujal celou literární veřejnost tak, že kniha byla za čtrnáct dní vyprodána a musela být znovu vydána.
Od roku 1879, kdy byl Neruda postižen těžkou tělesnou chorobou (zánětem žil), přestal psát divadelní a literární kritiky a soustředil se pouze na přípravu otevření Národního divadla a na své velké dílo Balady a romance .

V roce 1888 Neruda nešťastně upadl a byl upoután dlouhou dobu na lůžku. Ven vycházel málokdy. Zemřel 22. srpna 1891 v Praze.





Hodnocení: (hodnotilo 161 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Neruda Jan Neruda, Jan 647 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 509 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 123 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 1114 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 167 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 81 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz