Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Neruda Jan

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Neruda Jan
 
Osobnost: Neruda Jan
Datum vložení: 21.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
JAN NERUDA
(9.7 1834-2.8 1891)

Významný český básník a novinář 19 století. Pocházel z Malé Strany, kde prožil celý svůj život. Jako novinář začínal v Národních listech, později působil v časopisech Obrazy Domova a Čas. Přispíval i do časopisu Květy, spolu s Hálkem vydával časopis Lumír. Roku 1871 byl prohlášen za zrádce národa. V této době podnikl několik cest do Německa, Francie, Maďarska, Itálie, Řecka a Egypta. Jan Neruda se nikdy neoženil. Celý život se cítil zneuznán a od toho se odvíjel jeho záporný vztah k lidem. Také měl problémy s alkoholem. Většinu života prožil v nouzi. Jeho nejslavnější díla jsou Malostranské Povídky, Máj, Písně Kosmické. Od roku 1879 byl Neruda postižen těžkou tělesnou chorobou zánětem žil. Ke konci života vycházel Neruda velmi málo ven.





Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Neruda Jan Neruda, Jan 647 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 647 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 509 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 123 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 1114 slov
Neruda Jan Neruda, Jan 81 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info