Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Němcová Božena

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Němcová Božena
 
Osobnost: Němcová Božena
Datum vložení: 8.10.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Božena Němcová (1820-1862) se narodila ve Vídni, ale dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Dívčím jménem Barbora Panklová. Boženu Němcovou v mládí velmi ovlivnila její babička Magdaléna Novotná. V roce 1837 byla na přání matky provdána za o patnáct let staršího úředníka finanční stráže Josefa Němce. Manželství šťastné nebylo, i přesto měli spolu čtyři děti. V roce 1853 zemřel její nejstarší syn Hynek, tato událost měla velký vliv na její chatrné zdraví. V roce 1861 odešla do Litomyšle redigovat své spisy, ale to se jí už nepovedlo. Koncem listopadu ji z Litomyšle do Prahy odvezl její manžel. Vánoce strávila se svými dětmi. Zemřela v Praze 21.1.1862. Zprávu o její smrti otiskly všechny české i německé noviny, smutečního průvodu se 24.1.1862 zúčastnilo tisíce lidí. Je pochována na vyšehradském hřbitově. Měla čtyři sourozence.





Hodnocení: (hodnotilo 127 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Němcová Božena Němcová, Božena 1116 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 119 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 415 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 561 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 676 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 698 slov
Němcová Božena Němcová, Božena 1282 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info