Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bílá nemoc

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bílá nemoc
 
Název díla: Bílá nemoc
Datum vložení: 10.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Děj se odehravá za občanské války ve Španělsku, kde se vyskytla nemoc, která byla smrtelná a nikdo na ni neobjevil lék. Začala se projevovat tím, že se na těle objevila bílá skvrna, která znecitlivěla a poté odpadla spolu s lidským masem a lidskou kůží. Na léku se sice pracovalo, ale vždy to byl pouze lék dočasný, který nemoc zpomaloval. Jednoho dne prišel do obyčejné nemocnice doktor Galén s tim, že by chtěl léčit chudé lidi, kteří byli touto nemoci postiženi. Nejdříve na něj všichni z nemocnice zírali, ale nakonec mu sdělili, že tam pracovat může. Lidé z nemocnice se poté začali zázračně uzdravovat a Galén začal být velmi žádaný. Galén pak v novinách prohlásil, že předá lék lidem, ale jen pod podmínkou, že mezi sebou vyhlasí stalý mír. Když to nebude splněno, tak zůstane jen u léčení chudých lidí. Jednou za ním přišel maršál Krug a žádal ho o lék, ale on ho odmítl, protože maršál vedl výbojná tažení, jeho dcera ho pak přemlouvala, aby stáhnul tažení a raději se nechal léčit, aby byl zdravý. Galén poté souhlasil s tím, že maršála tedy vyléčí, ale když jede k jeho domu, tak tam stojí dav lidí, kteří vzdávají hold válce. Galén se snaží mezi nimi projít, ale nakonec ho udupou i s jeho lékem a maršál se svého léku nakonec nedočká.





Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 112 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bílá nemoc Čapek, Karel 571 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 924 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 484 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 1720 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 516 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 707 slov
Bílá Nemoc Čapek, Karel 290 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 492 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 546 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info