Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bílá nemoc

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bílá nemoc
 
Název díla: Bílá nemoc
Datum vložení: 22.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod
"Bílá nemoc" je dramatická hra od významného českého spisovatele Karla Čapka, napsaná v roce 1937. Dílo je nejen kritickým obrazem tehdejší společnosti, ale také varováním před nebezpečím totalitarismu a morální lhostejnosti. Hlavním tématem hry je smrtelná nemoc, která se rychle šíří a ničí životy lidí. Hra se zabývá otázkami morálky, moci a zodpovědnosti jednotlivce vůči společnosti.

Děj
Děj hry se odehrává ve fiktivní zemi, která čelí šíření záhadné choroby nazývané "bílá nemoc". Nemoc postihuje pouze lidi starší padesáti let a způsobuje bledé skvrny na kůži, následně ochrnutí a smrt. Hlavní postavou je doktor Galén, který objeví lék na tuto nemoc, ale podmiňuje jeho použití zastavením války a zbrojení.

Doktor Galén nabízí svůj lék vládě a bohatým lidem, avšak s podmínkou, že musí být zastavena příprava na válku. Jeho podmínka je tvrdě odmítnuta, protože politická moc a válečné přípravy mají přednost. Galénovo morální dilema spočívá v tom, zda má léčit jen ty, kteří přijmou jeho podmínky, nebo se podvolit nátlaku a léčit všechny.

Hlavní postavy

  • Doktor Galén: Lékař, který objeví lék na bílou nemoc. Je morálně pevný a odmítá léčit ty, kteří nepřijmou jeho podmínky míru. Jeho postava symbolizuje vědecký idealismus a morální zodpovědnost.
  • Maršál: Vůdce země, který představuje diktátorskou moc a militarismus. Odmítá Galénovy podmínky, ale nakonec sám onemocní bílou nemocí. Jeho postava odhaluje ironii a krutost politické moci.
  • Baron Krüg: Bohatý průmyslník, který se snaží získat lék pro sebe, aniž by respektoval Galénovy podmínky. Symbolizuje chamtivost a sobeckost.

Témata
Hra se dotýká několika klíčových témat, jako je morálka v medicíně, moc a bezmoc, odpovědnost jednotlivce vůči společnosti a pacifismus. Čapek klade otázky, které jsou stále aktuální: Jaké je morální právo lékaře rozhodovat o životě a smrti? Jakou cenu má lidský život ve srovnání s politickými ambicemi?

Styl a jazyk
Čapkův jazyk je jednoduchý, ale velmi působivý. Používá metafory a symboly, které zvyšují emocionální dopad hry. Dialogy mezi postavami jsou často napjaté a plné ironie, což zdůrazňuje absurditu a tragiku situace. Hra je napsána ve formě třech dějství a její struktura podporuje dramatický vývoj událostí.

Závěr
"Bílá nemoc" končí tragicky. Doktor Galén je ušlapán davem, když se snaží doručit lék Maršálovi, který nakonec přijímá jeho podmínky, ale je příliš pozdě. Hra ukazuje, že i když má jedinec moc změnit svět, často se střetává s nezměnitelnou realitou lidské povahy a politických ambicí.

Poselství
"Bílá nemoc" je varováním před tím, co se může stát, když lidskost a morální hodnoty ustoupí moci a násilí. Karel Čapek nás vyzývá k zamyšlení nad naší vlastní odpovědností a nad tím, jak bychom se chovali v podobné situaci. I dnes, více než osmdesát let po napsání této hry, zůstává její poselství aktuální a důležité.






Životopis spisovatele: Karel Čapek
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bílá nemoc Čapek, Karel 571 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 924 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 291 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 484 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 1720 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 516 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 707 slov
Bílá Nemoc Čapek, Karel 290 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 492 slov
Bílá nemoc Čapek, Karel 546 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz