Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kytice

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Kytice
 
Název díla: Kytice
Datum vložení: 5.10.2021

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Kytice – Karel Jaromír Erben
Názvy děl: Boháč a chudák – pohádka/epika
České pohádky – Sbírka pohádek
Dlouhý, široký a bystrozraký – pohádka/epika
Dvojčata – pohádka/epika
Hrnečku vař – pohádka/epika
Kytice – Sbírka balad
O Zlatovlásce – pohádka/epika
Otesánek – pohádka/epika
Pták Ohnivák a liška Ryška – pohádka/epika
Švec a čert – pohádka/epika
Tři zlaté vlasy děda Vševěda – pohádka/epika




Zpracování obsahu – výběr tří básní

První báseň: Polednice

Postavy: Matka, dítě, otec, polednice

Matka – Zaneprázdněná, instinktivní
Otec – Rozzlobený, bezcitný, krutý
Dítě – Vystrašené, naštvané, zlobivé
Polednice – Plachá, tichá

Děj: Matka se snažila uklidnit svoje dítě, když dělala oběd pro manžela, který se v poledne má vrátit z práce. Dítě ale neposlouchá a tak se rozhodne zavolat polednici. Ta se zanedlouho objevuje ve dveřích. Matka si uvědomila co „způsobila“, že tohle vlastně pro své dítě nechce, a tak si ho natiskla co nejblíže k sobě, ale až moc silně, dítě totiž udusila.
Poselství: Žena by se měla věnovat tolika činnostem, které je schopna sama zvládnout, protože pak se nemusí „povést“ ani jedna.
Proč zrovna Polednice?
Přišla mi jako jedna z nejjednodušších balad na pochopení. V baladě lze najít několik podobností s „dnešním světem.

Druhá báseň: Dceřina kletba

Postavy: Matka, dcera

Matka – překvapená, milá
Dcera – pesimistická, depresivní, naštvaná

Děj: Matka se vyptává dcery, proč je tak smutná. Dcera se jí svěřuje, že zabila své vlastní, avšak nemanželské dítě. Následně se jí matka zeptá, jak s tím hodlá naložit. Dcera odpovídá, že půjde do květu, nad branou nad vršíkem, že přemýšlí nad sebevraždou oběšením. Matka se jí zeptá, co vzkazuje tomu hochu, a dcera odpovídá, že mu vzkazuje požehnání a červa v duši, za to jak jí říkával, že jí má rád. Pak se matka zeptá, co vzkazuje jí dcera její. Dcera odpovídá kletbu, kvůli tomu, že si mě nezastavila, před tím chlapcem. Matce vyčítá, že jí špatně vychovala a neochránila jí před svůdníkem.

Poselství: Každá dívka by měla vidět ve své matce přítelkyni, které se může se vším svěřit a řešit a nalézat společná řešení, pokud má některá z nich problém. Zároveň však je důležité si vyslechnout jiný názor, než mám. Respektovat ho, i když se rozhodnu jinak.

Proč zrovna Dceřina kletba?
V dnešní době se hodně mluví o vztahu dítěte a matky, je důležité už od narození budovat si vzájemný kontakt se svým dítětem. Projevovat mu lásku, ale zároveň ho ochraňovat a pomoci mu. A i když jsem teď v pubertě a projevuji své názory, s kterými moje rodiče nesouhlasí, přesto je respektují a mám je ráda. Za své činy si zodpovídám a musím nést následky, ať jsou příjemné či nikoliv.


Třetí báseň: Holoubátko

Postavy: Vdova, Mladík

Vdova - Zasmušilá, smutná, nešťastná
Mladík – Nadšený, utěšující, šťastný


Děj: Vdova jde po cestě, kde šli naposledy s jejím manželem. Protože si na něho díky tomu vzpomene, tak začne naříkat a brečet. V tu chvíli jí vidí mladík, co jde zrovna okolo a začne ji utěšovat. A jak jí utěšuje, navrhne jí, aby si ho vzala za muže, aby zapomněla na svého starého manžela. Do měsíce se vezmou. Nový manžel jí nabádá na „zábavu“, protože nebožtík nic neslyší a nevidí. Čas běží a běží, tři roky již je nebožtík pod zemí. Nad jeho hrobem vyrostl dub, a na tom dubu sedává holoubek a ten zpívá. Ostatní když ho slyší tak jim srdce puká, ale jedné ženě ne. Ženu už to tak štve, že si vlasy trhá a řve na holuba, ať přestane, že jinak se jí hlava rozskočí. Holoubek nepřestává a žena to již nezvládá, tak spáchá ten největší zločin vůči přírodě, vezme si sama život. Její hrob leží v poli žita, tam kde se dvě cesty potkávají.

Poselství: Nenechat se ovlivnit názorem ostatních, jakmile se nacházíte v komplikované situaci, může vás to ovlivnit a poznamenat do konce života. I nejlépe vypadající člověk může být uvnitř zkažený.

Proč zrovna Holoubek?
Tato báseň mi přišla srozumitelná, nevyskytly se tam žádné nadpřirozené jevy, řeší se tam problém s láskou a se životem.






Životopis spisovatele: Karel Jaromír Erben
Hodnocení: (hodnotilo 1 čtenář)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Kytice Erben, Karel Jaromír 1104 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 81 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 1675 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 1674 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 183 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 259 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 61 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 108 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 176 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 683 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 249 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 5323 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 2456 slov
Kytice Erben, Karel Jaromír 157 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info