Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Čapek Karel

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Čapek Karel
 
Osobnost: Čapek Karel
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Narodil se: 9.1.1890 v Malých Svatoňovicích
Zemřel: 25.12.1938 v Praze

Byl to prozaik, dramatik, básník-překladatel, žurnalista, literární, divadelní a výtvarný kritik, esejista, autor knih pro děti.
Byl nejmladší ze tří dětí lékaře. Bratr Josef vynikl jako malíř a spisovatel, sestra Helena kromě několika próz je autorkou vzpomínkové knihy Moji milí bratři. Karel studoval gymnázium (Hradec Králové, Brno, Praha) a filozofickou fakultu KU, doplněnou studijním pobytem v Berlíně a v Paříži. Po vysokoškolských studiích, která zakončil doktorátem, byl vychovatelem v hraběcí rodině Lažanských, knihovníkem v knihovně Národního muzea, od roku 1917 až do roku 1938 pracoval jako redaktor (Národní listy, Lidové noviny). V letech 1921-1923 byl dramaturgem Vinohradského divadla, příležitostně působil i jako režisér. Podnikl řadu cest do zahraničí, z nichž vytěžil podněty pro své cestopisné prózy a fejetony (Italské listy – 1923, Anglické listy – 1924, Výlet do Španěl – 1930, Obrázky Holandska – 1932, Cesta na sever – 1936). Byl zvolen prvním předsedou československého PEN- klubu, měl četné kontakty se zahraničními spisovateli a mysliteli. Ve své vinohradské vile, jejíž druhou část obýval bratr s rodinou, organizoval přátelské páteční besedy, uznával a ctil T.G. Masaryka
(Hovory s T.G. Masarykem – 3 díly souhrnně 1936). Ženou K. Čapka byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová. Na podzim 1938 byl skupinou francouzských spisovatelů navržen za kandidáta na Nobelovu cenu. Zemřel na zánět plic, pohřben je na Vyšehradě.





Hodnocení: (hodnotilo 25 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Čapek Karel Čapek, Karel 815 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 510 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 191 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 3165 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 962 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 777 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 2337 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 1437 slov
Čapek Karel Čapek, Karel 762 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info