Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Bylo nás pět

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Bylo nás pět
 
Název díla: Bylo nás pět
Datum vložení: 17.7.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Zápis o knize – údaje

1. Karel Poláček
2. Bylo nás pět
3. Nakladatelství Slunovrat v Praze roku 1984
4. Ilustroval Jiří Fixl
5. úsměvná próza pro děti
6. Kniha se skládá z jedné povídky pro děti, ale i dospělé, různé zážitky jsou odděleny obrázky a na konci knihy je napsáno o edici Slunovrat
7. Celý děj knihy vypráví chlapec Petr Bajza, který pochází z rodiny obchodníka. Jeho tatínek má hlavní slovo v rodině, je přísný, velmi šetrný a Péťu často trestá. Naproti tomu Péťova maminka je hodná a laskavá a drží nad ním ochrannou ruku. Petr má dva sourozence: mladší sestru Máničku, o kterou se musí často starat, a staršího bratra Ladislava, který je na studiích a domů přijíždí jen zřídka. Bajzovi mají mladou služebnou Kristýnu, kterou Petr nazývá Rampepurdou a provádí jí různé schválnosti. Petr má čtyři kamarády: Antonín Bejvar, Édu Kemlinka, Čeňka Jirzáka a Pepka Zilvara z chudobince. Společně prožívají všelijaké lumpárny. Chlapce často napomíná pan Fajst, na ulici jim prohlíží uši a je přesvědčen o jejich špatném konci. Péťa má rád Evu Svobodovou, jejíž otec vlastní cukrárnu, a ona nosí tajně Péťovi dobroty. Petr onemocněl spálou, měl vysokou horečku a zdálo se mu, že podnikl se svými kamarády cestu do Indie. Když se uzdravil, divil se, že si kamarádi na nic nepamatují.
8. Péťa Bajza – malý kluk vymýšlející všelijaké lumpárny i se svými kamarády. Někdy se i omylem dostal do konfliktů, za které nemohl. Jinak pořad provokoval a napomáhal k lumpárnám a sporům v rodině.
9. V zimě se myju nerad, voda je studená a štípe do tváří, kávu pak honem si vypiju vstoje, ještě dobře že si knihy do brašny složím už večer, takže jsem hned venku. Kristýna pokaždé zamnou vyběhne a křičí: ,, Ty kluku nevzdělaná, ani tatínkovi a mamince neřekl spánembohem, no počkej!´´ To je pravda, pročež na Rampušandu vypláznu jazyk. ……….
10. Hodnocení: Kniha se mi velice líbila, protože mě takové knížky zajímají a proto, že v této knize je spousta výrazů, kterým rozumí pouze kluci. Tato kniha byla napsána tzv. klukovským jazykem, např. Já jsem pravil: Rumperpurdo, ty bídnice atd. V této knize také bylo hodněkrát řečeno: nýbrž a tudíž. V této knize byli např. slova knižní (pravit), hovorová (habaděj), obecná čeština (abysem), nářečí (prauda)
11. Karel Poláček (1892-1944)
Pocházel z Rychnova nad Kněžnou z rodiny židovského kupce. Vystudoval gymnázium, první světovou válku prožil na ruské a srbské frontě. Pracoval v redakci Lidových novin, kde proslul jako autor celé řady vynikajících soudniček., sloupků, fejetonů a povídek; redakci musel z rasových důvodů r. 1939 opustit. Zahynul v koncentračním táboře v Osvětimy.

Knihy:
Muži v ofsajdu – román se stal velmi populární, neboť se podařilo proniknout do psychologie fotbalových fanoušků
Dům na přeměstí
Hlavní přelíčení – romány charakteristické sarkasmem a ostrou kritikou
Okresní město, Hrdinové táhnou do boje, Podzemní město, vyprodáno – románová pentalogie; pátý díl je nezvěstný; hrdiny těchto románů sleduje autor v zatuchlé atmosféře venkovského městečka těsně před vypuknutím 1. sv. války, provází je na haličskou frontu a nakonec předvádí válečné zázemí, hladovějící obyvatelstvo a válečné zběhy
Bylo nás pět – úsměvná próza pro děti, v níž předvedl Poláček své jazykové mistrovství a smysl pro situační komiku i slovní humor (vznik za protektorátu)





Životopis spisovatele: Karel Poláček
Hodnocení: (hodnotilo 391 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Bylo nás pět Poláček, Karel 184 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 161 slov
Bylo nás Pět Poláček, Karel 778 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 123 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 75 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 237 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 1358 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 88 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 513 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 647 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 198 slov
Bylo Nás Pět Poláček, Karel 127 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 655 slov
Bylo nás pět Poláček, Karel 429 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info