Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Malý princ

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Malý princ
 
Autor: Antoine de Saint Exupéry
Název díla: Malý princ
Datum vložení: 4.6.2023

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kniha "Malý princ" je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších literárních děl, které bylo napsáno francouzským spisovatelem Antoine de Saint-Exupérym. Tato kniha, která je zároveň filozofickým příběhem i pohádkou, získala světovou popularitu a stala se klasikou dětské literatury.



Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. června 1900 v Lyonském regionu ve Francii. Byl známý nejen jako spisovatel, ale také jako letec. Jeho vášeň pro letectví ovlivnila mnoho jeho děl, včetně "Malého prince". Saint-Exupéry létal jako pilot poštovních letadel a prožil mnoho dobrodružství a nebezpečných situací, které později promítl do svých knih.



"Malý princ" byl poprvé publikován v roce 1943 a od té doby získal obrovskou mezinárodní popularitu. Příběh vypráví o setkání pilota, který havaruje se svým letadlem na poušti a tam potkává malého prince. Malý princ pochází z planety, která je velmi malá a osamocená, a vypráví pilotovi o svých dobrodružstvích a setkáních na různých planetách. Příběh reflektuje dospělého světa a jeho nezdar, zatímco malý princ přináší jednoduché a hluboké moudrosti o lásce, přátelství a životě.



"Malý princ" je knihou plnou symboliky a metafor. Autor prostřednictvím pohádkového příběhu předává čtenářům důležité poselství o důležitosti vidět skutečnou podstatu věcí, o dospělosti a ztrátě dětského zázraku, o odpovědnosti za druhé a o kráse jednoduchosti. Kniha vyvolává otázky o životních hodnotách, smyslu existence a vztazích mezi lidmi.



Antoine de Saint-Exupéry se stal jednou z nejvýznamnějších postav francouzské literatury 20. století. Jeho psaní je známé svou poetičností, hloubkou myšlenek a jemnou melancholií. Zemřel v roce 1944 během druhé světové války, když se ztratil při leteckém průzkumu.



Kniha "Malý princ" se stala nadčasovým dílem, které oslovuje čtenáře všech věkových kategorií. Je plná citlivých ilustrací, které sám autor nakreslil. Tato kniha je překládána do mnoha jazyků a její prodej přesáhl miliony kusů po celém světě. "Malý princ" se stal inspirací pro mnoho dalších spisovatelů, umělců a filmařů.



V závěru lze říci, že kniha "Malý princ" je nezapomenutelným literárním dílem, které nás přináší hluboké myšlenky a emoce. Antoine de Saint-Exupéry svou knihou vytvořil nejen příběh pro děti, ale i pro dospělé, který nás nabádá k zamyšlení nad smyslem života a hodnotami, které jsou skryty v srdci každého z nás.





Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 2333 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 342 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 1544 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 1021 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 420 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 2095 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 418 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info