Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Malý princ

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Malý princ
 
Autor: Antoine de Saint Exupéry
Název díla: Malý princ
Datum vložení: 16.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Čtenářský deník: Kniha pro 8. třídu - "Malý princ"

Kniha "Malý princ" napsal francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry. Tento příběh je velmi známý a čtení této knihy je často doporučováno pro žáky 8. třídy. Kniha vyšla poprvé v roce 1943 a od té doby se stala jednou z nejčtenějších knih na světě.

Děj knihy začíná, když pilot havaruje v poušti. Tam potká malého prince, který pochází z malé planetky. Malý princ vypráví pilotovi o svém životě na planetce a o tom, jak se dostal na Zemi. Na své cestě potkal různé postavy, jako jsou král, pyšný muž, opilec, obchodník a liška. Každá z těchto postav má svůj vlastní příběh a lekci pro malého prince.

Jedním z hlavních témat knihy je přátelství. Malý princ si na své planetce pěstoval růži, kterou měl velmi rád. Růže symbolizuje lásku a péči. Když malý princ opustil svou planetku, uvědomil si, že jeho růže je jedinečná a že ji musí chránit. To ukazuje, jak důležité je mít vztahy a pečovat o ně.

Dalším důležitým tématem je dospělost. Malý princ se setkává s dospělými, kteří jsou často zaneprázdněni a nesmyslně se chovají. Například obchodník se stará jen o peníze a nikdy se nezastaví, aby si užil krásu kolem sebe. To ukazuje, že dospělí někdy zapomínají na to, co je opravdu důležité.

Kniha je napsaná velmi jednoduše, ale má hluboký význam. I když je to pohádka, obsahuje důležité myšlenky o životě, lásce a přátelství. Malý princ nám ukazuje, že bychom měli vidět věci očima srdce, ne jen očima rozumu.

Na konci knihy se malý princ vrací na svou planetku. Pilot, který se stal jeho přítelem, ho velmi postrádá. Kniha končí smutně, ale také s nadějí. Ukazuje, že i když se lidé rozloučí, vzpomínky a láska zůstanou navždy.

"Malý princ" je kniha, kterou bych doporučil každému. Učí nás, co je v životě opravdu důležité. Je to příběh, který nás nutí přemýšlet o našich vlastních hodnotách a vztazích. Čtení této knihy je skvělý zážitek, protože nám dává nový pohled na svět.

Kniha je vhodná pro všechny věkové kategorie a má co říct i dospělým. Je to příběh, který si zaslouží být čtený znovu a znovu. Každý čtenář si z něj může odnést něco jiného, co mu pomůže v jeho životě.

Tento příběh mě velmi oslovil a doporučuji ho všem, kteří chtějí pochopit, jak důležité je mít přátele a vážit si jich. Také nám ukazuje, že bychom měli zůstat otevření a nezapomínat na to, co je v životě opravdu důležité.

Celkově je "Malý princ" krásná kniha, která nás učí o lásce, přátelství a hodnotách, které by měly být pro nás důležité. Je to kniha, kterou si pamatuji a která mě ovlivnila. Děti by měly číst takové knihy, protože nás učí být lepšími lidmi.






Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 2333 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 342 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 1544 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 1021 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 420 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 2095 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 418 slov
Malý princ Exupéry, Antoine de Saint 529 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz