Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Babička

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Babička
 
Název díla: Babička
Datum vložení: 21.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
BABIČKA
Obrazy venkovského života
Vydalo v lednu 1953 Státní nakladatelství krásné literatury
Hlavní postavy: Babička, Vilém, Terezka, Barunka, Adélka a Jan

Děj se odehrává na Starém bělidle poblíž Ratibořic. Babička, která dříve žila v malé vesničce na slezských hranicích, přijela na pozvání své dcery Terezky, aby strávila nějaký čas v její rodině s vnoučaty Barunkou, Adélkou, Janem a Vilémem. Babička dlouho váhala, ale nakonec se rozhodla, že přijede.

Když dorazila na Staré bělidlo, všichni měli velkou radost. Aby nezahálela a protože byla zvyklá pracovat, převzala vedení nad celým domem. Dohlížela na hospodářství, pekla chléb a předla. Také chodila s dětmi do přírody, vyprávěla jim pověsti a sbírala bylinky. Každému velmi ráda pomohla, měl-li někdo nějakou starost, byl-li nemocen, nebo ho něco trápilo. Byla velmi pobožná a pracovitá a každý ji měl rád. Oblíbila si ji také paní kněžna, kterou potkala na procházce a s dětmi ji věnovala košík plný jahod. Za to byla i s dětmi pozvána do zámku, kde se seznámili s komtesou Hortenzií. Paní kněžna ji nabídla pomoc kdykoliv to bude potřebovat, ale babička ji nežádala pro sebe - přimluvila se za Hortensii, aby si nemusela brát ženicha, kterému ji kněžna přislíbila a mohla se vrátit do Itálie za svým milým. Bohužel její štěstí netrvalo dlouho, protože po roce zemřela a zanechala kněžně malého synka. Babička se přimluvila také za Kristlu, aby si mohla vzít svého snoubence a ten nemusel jít na vojnu a za rodinu Kudrnových, aby otec dostal práci a oni nemuseli z nouze jíst kočky a veverky.

Jak šel čas, tak si babička začala uvědomovat, že se její život blíží ke konci. Také jabloň, o které babička vyprávěla malé Adélce, že jsou si rovny a odejdou spolu, začala pomalu usychat. Babička se začala cítit špatně a za několik dní zemřela. Sešlo se celé údolí, všichni přátele i Barunka, která s babičkou trávila poslední dny jejího života.

Babička si všechny získala svou upřímnou povahou a ochotou pomáhat. V závěru knížky kněžna sledujíc pohřební pochod charakterizuje babičku slovy "Šťastná to žena!"





Životopis spisovatele: Božena Němcová
Hodnocení: (hodnotilo 194 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Babička Němcová, Božena 408 slov
Babička Němcová, Božena 425 slov
Babička Němcová, Božena 113 slov
Babička Němcová, Božena 300 slov
Babička Němcová, Božena 755 slov
Babička Němcová, Božena 768 slov
Babička Němcová, Božena 457 slov
Babička Němcová, Božena 880 slov
Babička Němcová, Božena 299 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info