Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Babička

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Babička
 
Název díla: Babička
Datum vložení: 1.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rok vydání:1944
Vydal: Atlas,spol.s.r.o.,Praha

Obsah:
Příběh babičky, která přijede na dožití za svou dcerou Terinkou a vnoučaty Vilémem, Jeníkem, Adélkou a Barunkou do Starého bělidla (domu). Jejich otec Jakub musel odjet za prací do Vídně. Společně tráví hezké chvíle, navštěvují a poznávají nové lidi a velmi si spolu užívají. Nakonec ale babička umírá odříkávajíc modlitbu po boku své milované vnučky Barunky.

Názor:
Tato kniha se mi líbila, a i když byla stejně jako Divá Bára psána starou češtinou, četla se mi dobře. Děj měla velice zajímavý a podle mého názoru i poučný. A také stejně jako Divou Báru jsem viděla Babičku zfilmovanou. Až na pár drobností se televizní a psaná verze sobě velice podobali. Dokonce mě zaujalo, že ve filmu byl mnohdy takřka stejný text jako v knize. Například hned na začátku, když babička přijela, a také když babička hubovala Adélce, že po drobečkách šlapat nesmí... Maminka mi dala záludnou otázku a ptala se mě, jestli vím, co znamená slovo ROZŠAFNÁ. Kupodivu jsem to uhodla správně. Prý si všichni pod tímto slovem představí, že je veselá, vtipná, legrační apod. To ale není správně. Znamená to moudrá a chytrá.
Také se mi mimo jiné líbila postava paní kněžny, slečny Hortenzie a bláznivé Viktorky. Kněžna a slečna Hortenzie byly až nerealisticky milé a ušlechtilé. Naopak příběh Viktorky se mi zdál tak trochu více ze života.





Životopis spisovatele: Božena Němcová
Hodnocení: (hodnotilo 97 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Babička Němcová, Božena 408 slov
Babička Němcová, Božena 425 slov
Babička Němcová, Božena 113 slov
Babička Němcová, Božena 460 slov
Babička Němcová, Božena 755 slov
Babička Němcová, Božena 768 slov
Babička Němcová, Božena 457 slov
Babička Němcová, Božena 880 slov
Babička Němcová, Božena 299 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info