Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Babička

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Babička
 
Název díla: Babička
Datum vložení: 19.2.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Původ Barbory Panklové (rodné jméno spisovatelky) je zahalen tajemstvím. Narodila se ve Vídni, vyrůstala v rodině Panklových v Ratibořicích u České Skalice, výrazně jí ovlivnila rodinná výchova babičky Magdalény Novotné - prosté venkovské ženy. Jako sedmnáctiletá byla provdána za finančního úředníka Josefa Němce, který byl často služebně překládán. Spolu s ním a čtyřmi dětmi pobývala v Josefově, Litomyšli, Polné, Domažlicích, Uherských Ďarmotech a v Praze. Díky osobnímu půvabu, přirozenému talentu a společenské angažovanosti se stýkala s mnoha představiteli české kultury.

Přispívala do řady časopisů básněmi, povídkami, pohádkami a hádankami. Lidová vyprávění ji inspirovala k sedmi svazkům Národních báchorek a pověstí a deseti svazkům Slovenských pohádek a pověstí, které jsou vesměs působivou beletrizací pohádkových námětů. Je autorkou realistických povídek z venkovského prostředí (Divá Bára, Karla, V zámku a podzámčí, Pan učitel) a vrcholné kronikářské povídky Babička.

Babička je vrcholové dílo B. Němcové, do kterého autorka uložila jak své osobní vzpomínky na dětství v ratibořickém údolíčku, tak živou ilustraci lidového folklóru a životní moudrosti prostých lidí.

Zosobněním lidové životní filozofie je žena, babička Magdaléna Novotná. Přes značný rozsah práce jde o povídku, která nesleduje vývoj ústřední postavy. Sám děj nemá souvislou linii, jak naznačuje podtitul "Obrazy venkovského života". V první části přijíždí babička za dcerou Terezou Proškovou na Staré bělidlo k radosti čtyř vnoučat - Barunky, Adélky, Jana a Vilémka. Poznáváme ji postupně jako ženu, která miluje práci, péči o hospodářství, ale také přírodu doma a kolem, a je nesmírně citlivou vychovatelkou svěřeným dětem. Působí příkladem svým vztahem k domovu, vlasti i k lidem. Ve světě podzámčí si uchovává lidskou důstojnost, ale i učenlivou dělnost, kde je třeba. V druhé části vystupuje více do popředí zpodobení bohatých obyčejů od měsíce k měsíci (dračky, přástky, Mikuláš, vánoce, vynášení smrti, zvyky jara i léta, dožínky a Kristlina svatba). Základem dějové gradace je právě babiččina starost o sousedy, kteří se ocitli v tísni. Svou přirozenou moudrostí prostou ponižování i vypínání získává respekt i paní kněžny a její schovanky Hortenzie. Ne ovšem u panských lokajů, jejichž manýry částečně přejímá i paní Terezka. "Lépe mluvit s císařem než s písařem," říká babička, která zamlada skutečně hovořila s císařem Josefem II. Podvakrát je pozvaná i na zámek, i kněžna s Hortenzií se s babičkou ráda zastaví. Ale svého vlivu užije babička jen podruhé: Chudému Kudrnovi s klubkem dětí pomůže opatřit práci, Kristle z hospody zachrání jejího Jakuba před vojnou, kam mu "pomohl" písař Talián ze msty za to jak byl zesměšněn, když neodbytně dolézal za Kristlou. Může napomoci i slečně Hortenzii, když kněžnu na její tajnou lásku k malíři, který jí byl víc než učitelem. Němcová vykreslila kolem Starého bělidla řadu milých postav (mlynářovi, myslivce, Kudrnovy, Kristlu, Jakuba, Mílu ...), které spolu s babičkou svými vzpomínkami a vyprávěními obohacují povídku. Nejobsáhlejší odbočkou, která ale průběžně splývá s hlavním dějem, je myslivcovo podání nešťastné Viktorky. Je obecně známo, že skutečnost byla v tom či onom jiná, ale B.Němcové šlo o to, co je v životě našeho lidu nejtypičtější.





Životopis spisovatele: Božena Němcová
Hodnocení: (hodnotilo 274 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Babička Němcová, Božena 408 slov
Babička Němcová, Božena 425 slov
Babička Němcová, Božena 113 slov
Babička Němcová, Božena 460 slov
Babička Němcová, Božena 300 slov
Babička Němcová, Božena 768 slov
Babička Němcová, Božena 457 slov
Babička Němcová, Božena 880 slov
Babička Němcová, Božena 299 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info