Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

babička

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > babička
 
Název díla: babička
Datum vložení: 14.9.2024

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Úvod
Babička je nejznámější dílo české spisovatelky Boženy Němcové, vydané v roce 1855. Tento román je inspirován vzpomínkami Němcové na její dětství a na její vlastní babičku Magdalénu Novotnou. Kniha zachycuje venkovský život v 19. století, vyzdvihuje hodnoty jako láska k rodině, moudrost a respekt k tradicím. Dílo patří k nejvýznamnějším klenotům české literatury a dodnes zůstává oblíbené u čtenářů všech věkových kategorií.

Obsah knihy
Děj knihy Babička se odehrává v malebné vesnici na venkově, kam přijíždí babička, aby pomohla své dceři Terezce s výchovou jejích čtyř dětí. Babička se rychle stává středem rodinného i vesnického života díky své moudrosti, laskavosti a zkušenostem. Kniha popisuje nejen její vztahy s dětmi a vnoučaty, ale i s ostatními obyvateli vesnice.

Jednotlivé epizody v románu ukazují každodenní život na venkově, jako jsou svátky, práce na poli či obyčejné dny. Babička zde vystupuje jako symbol tradičních hodnot, moudrosti a propojení s přírodou. Děti babičku obdivují a učí se od ní důležitým životním hodnotám.

Jednou z nejvýznamnějších postav vedle babičky je kněžna, která babičku obdivuje pro její prostou moudrost. Další klíčové postavy jako Viktorčin tragický osud či osudy dalších vesničanů přidávají knize hloubku a realističnost.

Vlastnosti babičky
Babička, hlavní postava knihy, je zobrazena jako silná, moudrá a laskavá žena, která má obrovskou životní zkušenost. Je milující vůči své rodině, ale také má hluboké porozumění pro lidi ve svém okolí. Její vyprávění a životní rady předávají nejen praktické dovednosti, ale i hodnoty jako pracovitost, úcta a láska k přírodě.

Babička má schopnost naslouchat a chápat, a proto se na ni často obracejí lidé s prosbou o radu nebo pomoc. Její moudrost pochází z jejího prostého venkovského života, a přesto ji obdivují i lidé z vyšších vrstev, jako například kněžna. Tento kontrast ukazuje, že skutečná moudrost a dobrota nejsou závislé na postavení ve společnosti.

Babička a její místo ve společnosti
V knize je babička ztělesněním tradičních hodnot, které mají stále význam i pro moderní čtenáře. Přesně vyjadřuje to, co se v tehdejší společnosti považovalo za ctnost: láska k rodině, úcta k minulosti a přírodě, skromnost a ochota pomoci druhým.

Její postava také přispívá k tomu, že se lidé vrací k jednoduchým životním hodnotám a tradicím, které mohou být v dnešní uspěchané době zapomínány. Kniha navíc ukazuje důležitost rodinných vztahů a propojení mezi generacemi.

Závěr
Babička od Boženy Němcové je nadčasové dílo, které čtenáře učí o síle lásky, rodinné soudržnosti a tradicích. Babička je symbolem moudrosti a laskavosti, které jsou univerzální a přetrvávají i v moderní době. Kniha nás učí vážit si našich kořenů, rodiny a přírodního světa, a její poselství je stále aktuální.

Čtení tohoto románu je nejen kulturním zážitkem, ale také lekcí o tom, jak důležité jsou pro nás hodnoty, které přetrvávají po generace.






Životopis spisovatele: Božena Němcová
Hodnocení: (hodnotilo 0 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Babička Němcová, Božena 408 slov
Babička Němcová, Božena 425 slov
Babička Němcová, Božena 113 slov
Babička Němcová, Božena 460 slov
Babička Němcová, Božena 300 slov
Babička Němcová, Božena 755 slov
Babička Němcová, Božena 768 slov
Babička Němcová, Božena 457 slov
Babička Němcová, Božena 880 slov
Babička Němcová, Božena 299 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz