Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Romeo a Julie

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Romeo a Julie
 
Název díla: Romeo a Julie
Datum vložení: 11.5.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rok vydání: 1983, Praha
Překlad : E. A. Saudek
Ilustrace: bez ilustrací

Stručně o ději:
Romeo, syn Montekův, se zamiluje do dcery jejich nepřítele - do Julie, dcery Kapuletů. Zalíbení v sobě najdou oba dva, jen rodiny jim brání ve šťastné lásce. Rozhodnou se vzít tajně, to se jim podaří, ovšem je tu problém. Romeova nejlepšího přítele zabije Juliin bratranec - Tybalt. Romeo se mu pomstí a zavraždí ho, a proto je Romeo vyhnán z města. Julie naříká pro oba dva a otec jí zařídí vdavky se šlechticem Paridem. Julie se vzepře, pojme jed, který ji má ovšem jenom uspat a poté by se měla probudit a dostat z hrobky a žít s Romeem. Romeo se doslechne o její smrti a nad její hrobkou se zabije. Po probuzení se zabije i ona.

Charakteristika hl. postav:
Julie: Mladá dívka, velmi křehká. Když něco cítí, je to velmi "intenzivní a věří v hlubokou lásku. Pro ni je ochotna udělat vše. Je dosti mladá a tak není nijak divné, že tolik miluje Romea, bez uvědomování si následků.

Romeo: Chlapec velmi "přelétavý", ale v Julii najde svou "životní" lásku. Myslím, že jedná velmi bezmyšlenkovitě a zaslepeně. Snad nemusel dělat tak šílený čin?! Ale je mladý, toť snad jediná omluva/výmluva.

Chůva: Je to "pravá ruka" Julie. Je pro ni něco jako tou "pravou" matkou, které svá tajemství může říci, která ji pochopí. Je nakloněna milencům, myslím, že snad i vzpomíná na mládí a oba "chápe". Mnohdy je ovšem chladná a tím kompenzuje horlivost "mládí". Snaží se jednat jako dobrá přítelkyně, ovšem s rukou a rozumem rodiče.

Tybalt: Bratranec Julie, velmi čilý a činný muž, ctící své jméno. Snaží se být úctyhodný muž. Ovšem jeho horlivost v boji a pomsta ho nakonec zabijí. Jinak je ale hodný a milý.

Bratr Vavřinec: Je to ctihodný muž. Zamilovaným pomáhá a velmi rád. Rozmlouvá s nimi a je to spojnice zamilovaných, kteří nemohou být spolu. Je to chytrý a učený muž, který se v každé situaci zachová opravdu dobře.

Rod Monteků a rod Kapuletů: Rody jsou na smrt "rozkmotřené" a i ty nejvyšší oběti musí padnout, aby si uvědomili chybu. Chtějí pro děti jen to nejlepší, ovšem vůbec si neuvědomují obrovskou (a zbytečnou) ješitnost rodů.

Charakteristika místa:
Děj se odehrává v italském městečku Verona. Jak vypadá, nám není blíže upřesněno. Dále je děj situován do domů a do hrobky. Obzvlášť hrobka je dobře popsána. Jelikož je to psáno jako divadelní hra, každé divadlo si scénu přizbůsobí.

Styl psaní:
Autor píše o věci staré jako snad lidstvo samo - o lásce. Ovšem tato končí nejhorším způsobem - tragicky. Shakespear mi přijde jako velmi strohý v popisu lásky. Píše vše až "ledově", bez citů. Ty dodává snad jen činy co se dějí, co zamilovaní dělají. Na každém je si text přibarvit.

Romeo (z rodu Monteků) je šíleně zamilován do dívky. Šíleně se pro ni trápí, žalem naříká. Kamarádi se ho snaží "rozveselit", jenže on smuten chodí životem. I vydají se přátelé spolu s Romeem na slavnost. Je to slavnost "nepřátelského" rodu Kapuletů, je to ovšem tzv. maškarní, a tak tam na zlepšení nálady přeci jen jdou. A tam se to stane! Romeo uvidí Julii a velmi rychle se "odmiluje" a zamiluje do Julie, bláznivě ji začne milovat. I ona necítí vůči Romeovi lhostejnost. Romeo přijde za Julii a mají spolu (onu slavnou) balkónovou scénu. Julii trápí nešvary v jejich rodinách a bojí se co s nimi bude. Romeo ji utěšuje a stále více je "svazován" pouty lásky. Romeo je zasněn a jde za bratrem Vavřincem, vše mu vypovědět. Vavřinec zamilované chápe a pomáhá jim, stejně jako Julií milovaná chůva. Zamilovanost kvete dál a milenci se rozhodnou tajně vzít. Bratr Vavřinec uskuteční obřad a oba jsou nesmírně šťastni. Jenže osud je krutý a stane se strašná událost. Tybalt zabije přítele Romea, a ten nemůže nechat přítelovu smrt nepomstěnou a zabije Tybalta. Juliino srdce puká po zjištění dvou strašných zpráv: Tybalt zemřel a Romeo je vyhnán. Aby toho nebylo "málo", rodiče si všimnou obrovského zármutku Julie (myslí si, že smutní nad Tybaltem) a rozhodnou se jí provdat. Julii tato zpráva více než zaskočí. Má si vzít Parida, kterého opravdu nemá ráda. Rozhodne se tedy svěřit se a poprosit o radu bratra Vavřince. Ten vymyslí (snad až šílený) plán - Julie si vezme jed, který ji umrtví, ale nezabije, až bude dána do hrobky, za čas se probudí a shledá se s Romeem, který ji bude čekat. Bratr Vavřinec vše zařídí, pošle dopis s informacemi Romeovi. Ten k němu ovšem nedojde, posel se nedostane za hradby města a Romeo se pouze doslechne o Juliině smrti. Romeo šílí smutkem nad ztrátou své milované. Zaslepen onou bolestí koupí si jed a jede k hrobce Julie. U hrobky je Parid, Romeo ho v šermířském souboji zabije a jde do hrobky Julie. Tam vypije svou dávku jedu a zemře! Když zemře, probere se Julie. Když zjistí, že je její milovaný mrtev, slíbe mu ze rtů jed a zahubí se též. Poté k hrobce přiběhnou Kapuletovi i Montekovi a naříkají nad ztrátami. Oba rody se ale díky tomu usmíří.





Životopis spisovatele: William Shakespeare
Hodnocení: (hodnotilo 288 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Romeo a Julie Shakespeare, William 295 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 364 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 464 slov
Romeo a Jůlie Shakespeare, William 233 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 1031 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 645 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 305 slov
romeo a julie Shakespeare, William 161 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 460 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 546 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 695 slov
Romeo a Julie Shakespeare, William 199 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info