Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Robinson Crusoe

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Robinson Crusoe
 
Autor: Daniel Defoe
Název díla: Robinson Crusoe
Datum vložení: 4.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Knihu Robinson Crusoe jsem si vybral, protože mi připadala nejkratší. Už prvních několik stran mě však zaujalo zvláštní stavbou vět a barvitostí, se kterou autor popisoval události. Celý děj začíná tím, že mladý Robinson přes zákaz otce putuje lodí, ale ta se při velké bouři potopí. Robinson se sice zachrání, ale nepoučí se. Nechá se zlákat na cestu lodí někam do Afriky na výměnný obchod. Jeho loď se ale znova potopí a on sám se zachrání na ostrově, který je sice plný zvěře a ovocných stromů, ale je tu osamělý. To se však změní po příjezdu lidojedů. Robinson jednoho z jejich vězňů zachrání a dá mu jméno Pátek. Oba se učí vyrábět nové nástroje, které jim pomáhají překonávat každodenní útrapy. Nakonec se společně zachrání a vrátí se zpátky do Anglie, kde klidně žijí.
Robinson byl mladý, vysoký muž střední postavy. Při pobytu na ostrově se však člověku podobal jen vzdáleně. Chodil v botách, kalhotách a kabátu vlastní výroby. Byl vynalézavý a nikdy se nevzdával bez boje. Měl velkou trpělivost, třebaže se mu jeho práce dlouho nedařila. Všechno se předem snažil promyslet, i když se jeho předpoklady někdy nenaplnily. Po seznámení s Pátkem ho trpělivě učil svou řeč. Velmi často přemýšlel o svém osudu a plánoval co udělá další den. Byl zručný, protože si dovedl ušít oblek z kůží, nebo vyrobit kanoi z kmene stromu jen s jednoduchými nástroji. Dovedl se radovat z drobných úspěchů a snažil si co nejvíc pobyt na ostrově zpříjemnit.
V této knize je jeden z mnoha robinzonských příběhů. Ale proč se stal tak slavný? Nejspíše je to díky autorovu přirozenému a volnému vyprávění, které umí čtenáře zaujmout a vtáhnout do děje. Dále mě na knize zaujalo to, že v ní byly rychlé dějové zvraty, což jí ještě přidalo na zajímavosti. Kniha se četla velmi dobře díky dobrému českému překladu. Nikdy jsem si nevšiml, že by v knížce byl třeba nějaký dlouhý nudný popis místa nebo situace, který by mě nutil otočit stránku a část textu přeskočit. Naopak se mi zdálo nepravděpodobné, že by se s nějakým člověkem dvakrát po sobě mohla potopit loď. Inspiraci příběhu si vzal autor nejspíše z toho, že byl obchodníkem a potopila se mu jeho loď se zbožím. Tím vznikl dluh, který splácel dalších 10 let.
Knihu Robinson Crusoe napsal Daniel Defoe v roce 1709. Narodil se asi roku 1660 a zemřel 24. 4. 1731. Tento spisovatel byl jeden ze zakladatelů románů 18. století a průkopník novinářství. V době náboženských sporů byl uvězněn za veřejné pobuřování. Jeho kniha Robinson Crusoe byla přeložena do češtiny v roce 1963 Josefem Věromírem Plevou. Původně se jmenoval Daniel Foe, přídomek „De“ si k příjmení přidal až později.





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 348 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 145 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 238 slov
Robinson Crusoe was a man that always wanted to be on the sea. But his father to
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 1445 slov
Daniel Defoe - Robinson Crusoe Daniel Defoe se narodil asi roku 1660 – a
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 417 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 104 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 330 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 316 slov
Robinson crusoe Defoe, Daniel 350 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 353 slov
Robinson Crusoe Defoe, Daniel 206 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info